Fra Paris til Kistefos

Årets utstilling på Kistefos-Museet er rett og slett en verdenssensasjon, som museumsdirektør Egil Eide er stolt over å presentere.

Årets utstilling på Kistefos-Museet er rett og slett en verdenssensasjon, som museumsdirektør Egil Eide er stolt over å presentere. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Museumsdirektør Egil Eide har senket skulderen og bare gleder seg til søndagens storinnrykk.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Onsdag ettermiddag kunne bildene til den kinesiske verdenskunstneren Ai Weiwei beskues på pressevisningen foran søndagens sesongåpning på Kistefos-Museet.

Det er nemlig verdens mektigste kunstner, Ai Weiwei som har levert årets store Kistefos-utstilling. Og det er ikke noe Eide påstår for å «lure lokalpressen». Kunstmagasinet ArtReview har kåret den kinesiske dissidenten til verdens mektigste kunstner.

I husarrest

Situasjonen i Kina gjør også at Ai Weiwei er verdens viktigste kunstner for tiden. Han sitter i husarrest, og har forbud mot å forlate hjemlandet.

Gjennom sin kunst er han en forkjemper for ytringsfrihet og demokrati. I tillegg makter han å ramme det autoritære regimet med ironi.

Samlingen som vises over to etasjer i kunsthallen på Kistefos-Museet, består av bloggfotografier og mobilbilder, samt en rekke dokumentarfotografier og videoer tatt fra 1980 fram til i dag.

Weiwei har høflig takket nei til invitasjonen siden han ikke kan forlate hjemmet sitt. Han vil imidlertid være representert med sin assistent, som er bosatt i New York, og sin europeiske kurator.

Åpner tresliperiet

Museumsdirektør Egil Eide kan vise til et langt bredere museumsprogram i år.

- Blant annet åpner vi nå hovedbygningen til tresliperiet, og har laget en ny barnepark. Men «top of the cake» er selvsagt foto- og videoutstillingen til Ai Weiwei. Vi er kjempeheldige, men også litt dyktige som har klart å få den hit, sier Egil Eide til OA.

Christen Sveaas kommer som seg hør og bør til søndagens åpning, og riksantikvar Jørn Holme og styreleder i Fritt ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn har meldt sin ankomst.

Sammen med over 2000 andre. Så folksomt pleier det å være på den tradisjonsrike Kistefos-åpningen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags