Fra Paris til Kistefos

Årets utstilling på Kistefos-Museet er rett og slett en verdenssensasjon, som museumsdirektør Egil Eide er stolt over å presentere.

Årets utstilling på Kistefos-Museet er rett og slett en verdenssensasjon, som museumsdirektør Egil Eide er stolt over å presentere. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Museumsdirektør Egil Eide har senket skulderen og bare gleder seg til søndagens storinnrykk.

DEL

Onsdag ettermiddag kunne bildene til den kinesiske verdenskunstneren Ai Weiwei beskues på pressevisningen foran søndagens sesongåpning på Kistefos-Museet.

Det er nemlig verdens mektigste kunstner, Ai Weiwei som har levert årets store Kistefos-utstilling. Og det er ikke noe Eide påstår for å «lure lokalpressen». Kunstmagasinet ArtReview har kåret den kinesiske dissidenten til verdens mektigste kunstner.

I husarrest

Situasjonen i Kina gjør også at Ai Weiwei er verdens viktigste kunstner for tiden. Han sitter i husarrest, og har forbud mot å forlate hjemlandet.

Gjennom sin kunst er han en forkjemper for ytringsfrihet og demokrati. I tillegg makter han å ramme det autoritære regimet med ironi.

Samlingen som vises over to etasjer i kunsthallen på Kistefos-Museet, består av bloggfotografier og mobilbilder, samt en rekke dokumentarfotografier og videoer tatt fra 1980 fram til i dag.

Weiwei har høflig takket nei til invitasjonen siden han ikke kan forlate hjemmet sitt. Han vil imidlertid være representert med sin assistent, som er bosatt i New York, og sin europeiske kurator.

Åpner tresliperiet

Museumsdirektør Egil Eide kan vise til et langt bredere museumsprogram i år.

- Blant annet åpner vi nå hovedbygningen til tresliperiet, og har laget en ny barnepark. Men «top of the cake» er selvsagt foto- og videoutstillingen til Ai Weiwei. Vi er kjempeheldige, men også litt dyktige som har klart å få den hit, sier Egil Eide til OA.

Christen Sveaas kommer som seg hør og bør til søndagens åpning, og riksantikvar Jørn Holme og styreleder i Fritt ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn har meldt sin ankomst.

Sammen med over 2000 andre. Så folksomt pleier det å være på den tradisjonsrike Kistefos-åpningen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags