Lokker med Nordstoga i solnedgang

 Daglig leder Ellen Persvold, sponsorrepresentant Bodil Rudlang og spelemann Sivert Holmen  under programslippet fredag.

Daglig leder Ellen Persvold, sponsorrepresentant Bodil Rudlang og spelemann Sivert Holmen under programslippet fredag.

Artikkelen er over 1 år gammel

Hilme-stemnet er den eldste folkemusikkfestivalen i Norge. Nå er festivalprogrammet klart.

DEL

Ett av høydepunktene under årets Hilme-stemne blir solefallskonserten på stølslaget Jaslangen i Vestre Slidre, i år med Odd Nordstoga. Solefallskonserten er populær, og i 2016 satte arrangøren ny publikumsrekord med 2300 besøkende på Ingebjørg Bratlands konsert. Festivalsjef Ellen Persvold sier at det er borget for store opplevelser i år også.

– Odd Nordstoga er av de mest folkekjære og sjarmerende artistene i landet. Samtidig står han solid forankra i den norske folkemusikken. For noen år siden vant han klassen for kveding på Landskappleiken, sier Persvold.

Stor festival

Med over 50 arrangement er Jørn Hilme-stemnet en av de største folkemusikkfestivalene i landet. Jørn Hilme-stemnet er bredt og smalt på samme tid, og spenner vidt fra kjente publikumsyndlinger til ukjente debutanter, fortalte Ellen Persvold under programslippet fredag.
 

Andre artister som kommer og som har holdt det gående en stund er langeleikspiller Marit Steinsrud og harpespiller Stein Villa i «Kammersmusikk». Psykoterapeut Astrid Hognestad er utfordra til å tolke middelalderens ballader. I instrumentmakerverkstedet på Valdres Folkemuseum blir det instrumentmakerkonsert.

Bestillingsverk

Spelemannprisvinnar Anders Røine, sammen med musikerne Hans Hulbækmo, Hans og Rasmus Kjorstad stor i år for bestillingsverket til festivalen. Tema er den surrealistiske dimensjonen i spel- og fortellertradisjonen, særlig rundt sannhet og fiksjon.

– Elektrisk folkemusikk komponert over dypdykk i folkemusikalske element, altså. Vi har nettopp fått melding fra Norsk kulturråd om at verket er støtta med 200.000 kroner, fortalte ein glad Persvold.

Aurdal kyrkje er fast arena under stevnet. I år blir det konsert med Øystre Slidre songlag, Valdres kammerkor, Svein Erik Sagbråten og folkemusikere. Andre konsertpunkt er Arkivquis med felespiller Trond Steffen Westberg, egen klubbscene for barn, og en klubbscene for voksne, begge på Valdres Folkemuseum. De blir kjærestekonsert med Camilla Granlien og Niels Røine og minnekonsert for telemarkingen og komponisten Eivind Groven: Videre blir det flere solokonserter med kjente navn innen folkemusikken.

Plateslipp

Den prisvinnende og populære gruppa Sudan Dudan har plateslipp og konsert i Kulturhuset på Fagernes.

– Og så blir selvsagt kappleik, både inne og ute – og kåring av beste grabukk. Sundag runder festivalen av det hele med ein intimkonsert med langeleikfamilien Hegge, ved søstrene Oddrun og Gunvor, forteller Persvold.

Jørn Hilme-stemnet:

Festivalen går fra 30. juli til 6. august, og er landets eldste folkemusikkfestival

Festivalen blir arrangert i Fagernes

Jørn Hilme-stemnet har arrangert på siden 1960

Festivalen er oppkalt etter spelemannen Jørn Hilme (1778–1854)

Den er en kombinasjon av kappleik, konserter, kurs og dans

Kilde: www.hilme.no

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags