I Ringsaker er firkløveret Karoline, Andreas, Ragnhild og Kristiane Amb et like kjent navn som Narum og Wentzel er for kulturnytere her i distriktet. Men det er ikke lett å være profet i eget land for så prøve lykken i et annet et.

Sprikende

Med ambisiøse tre forstillinger i forsamlingshuset Vestvang i Fluberg fredag og lørdag kveld, var det ingen tvil om at Ambs mente alvor med turen. Hjemme i Ringsaker går folk mann av huse for å oppleve sommermoro med søsknene med band, på Vestvang gikk det litt tråere.

 

Når det er sagt er vi bortskjemte. Urbane Totninger er inne i sin 11. sesong, Sommerslagere har holdt det gående enda lenger, og så må vi ikke glemme Totenslagere, Hakkebakkeskogen og så videre.

Ambs sommershow inneholder kjente humorelementer, men lider av at forestillingen spriker som et tørrgrillet ribbestykke. Her er lånte fjær som Falsk & Mathiesens Tjo & hei på campingplassen (et artig gjenhør, forresten), en sketsj om kvinnens plass i samfunnet oppigjennom årene i velbrukt Raske menn-stil og verbale buskisinnslag som røsker forsiktig i trusestrikken.

Innslag som på en lettvint måte får fram latteren, noe som er helt fint, det – hvis hele forestillingen var en buskisrevy med bulende snusleppe. Problemet er at det er det ikke.

Unike

Et kynisk regissør hadde tatt vekk bygderevyelementene og gått all in for det søsknene er virkelig gode på: Sangharmonier, kløktige og fikse tekster som er hysterisk morsomme (som sangen om å selge støttemedlemskap til bygdas musikkorps og den vanvittig gode grillsangen spunnet over en fiks The Beatles-medley) og mer rene, streite sanginnslag som discomedleyen og smakebiten Karoline Amb påpasselig nok bød på fra sitt kommende soloalbum.

Søsknene Amb er nemig helt unike når de synger flerstemt og lar humoren bli formidlet gjennom kroppsspråk, sang og snertne tekster på dialekt.

For de har alt: Timingen, den naturlige klangen og samspillet dem imellom som attpåtil blir ledsaget av et godt knippe gode musikere, gjør at de behøver ikke ta for seg de innledende kapitlene i revyboka. De har kvaliteter nok til å skrive boka sjøl.

Sommershowet tar nå turen til Tingnes kulturhus i Ringsaker der den spilles fra torsdag 13. juli til lørdag 15. juli.