Familievennlig utstilling på Glasslåven i høst

Av
DEL

Innsendt
Eli Hovdenak: «Busk blir bok»

Høsten 2019 er det billedkunstner Eli Hovdenak som stiller ut på Glasslåven kunstsenter. «Busk blir bok» er tittel for salgsutstillingen som vil vise underfundige og smått livsfilosofiske bilder i ulike teknikker som tresnitt, akvarell og gouache. Tittel er hentet fra Hovdenaks femte billedbok som hun utga i fjor, «Det var ikke en busk», og er valgt fordi utstillingen omhandler nettopp det å fortelle med tekst og bilde. Eli Hovdenaks prisvinnende bildebøker er preget av surrealisme og humor. Kunstneren er opptatt av at bildene skal fortelle vel så mye og gjerne mer enn teksten. Etter 30 år som billedkunstner, debuterte Hovdenak som billedbokforfatter i 2015, etter først å ha illustrert en bok med sanger av Margrethe Munthe. En helt ny bokutgivelse, «Hvor er det blitt av Gulliksen», er nettopp utkommet. Det kommer til å være originalbilder fra bøkene i Stallgalleriet på Glasslåven og flere av dem vil være tilgjengelige for salg, også noen som ikke er å få i bokhandelen lengre.

Eli Hovdenak har en helt egen evne til å observere verden og gjengi observasjonene med snedig, humoristisk strek og fargevalg. Bildene er befolket av mennesker og dyr, ofte i hverdagslige situasjoner, der rollene er snudd på hodet. Dyrene oppfører seg gjerne som mennesker eller omvendt. Eli Hovdenak er også kjent for sine underfundige titler som utvider billedfortellingen:

– Det at bildet inklusive tittel ikke skal være entydig har jeg tatt med inn i bokprosjektene mine. Bilde og tekst må gi rom for tolkning og misforståelser; være luftig og åpent for leserens egne tanker og assosiasjoner. Jeg lager «henvendt» kunst. Jeg ønsker å berøre og bevege, forteller hun.

Eli Hovdenak har med denne utstillingen kommet tilbake til Hadeland, i 2018 ble utsmykningen hennes på nye Fagerlund barnehage avduket her i Gran kommune. Det verket består av 19 ulike objekter og har fått navnet «Verdensrommet», ettersom barnehagens avdelinger har navn etter kloder. I nærområdet er det også en eldgammel vulkan og temaet for den utsmykningen er i tillegg til verdensrommet, havet og dyrene vi deler kloden med.

Utstillingsperiode på Glasslåven: 7. sep. – 17. nov 2019.
Åpent hver lørdag og søndag kl. 11–16. Fri inngang.

Om kunstneren:
Eli Hovdenak er en norsk billedkunstner og forfatter. Hun ble født i Porsgrunn i 1956 og er utdannet ved Statens Kunstakademi og Norsk barnebokinstitutt. Hun arbeider innen mange ulike teknikker, som gouache, litografi og tresnitt, og hun har en utstrakt utstillingsvirksomhet og mange utsmykningsoppdrag. «Det var ikke en busk» ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2019. Hun Kulturdepartementets billedbokpris for «Øya» i 2014. I bøkene har hun hittil anvendt teknikkene akvarell, kullstift og digital tegning. Hovdenak er medlem av Tegnerforbundet, Norske grafikere og NBU – og er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Nasjonalbiblioteket, Norsk kulturråd, samt flere norske og svenske kommuner.

Les og se mer om og av kunstneren på:
https://www.hovdenak.no/

Artikkeltags