Gå til sidens hovedinnhold

Eventyrlige trolltider

Artikkelen er over 8 år gammel

Aleksander Kirkwood Brown fra Skottland og Dokka har gitt ut bøker om blyge elger og frekke eventyrkjendiser. Nå er han manusaktuell med den kommende storfilmen Askeladden i Dovregubbens hall med Jakob Oftebro i hovedrollen.

Med en far fra Skottland og bostedsadresser i Sør-Afrika, Australia, Dokka og Oslo, er det ikke noe å si på at Aleksander Kirkwood Brown har fått et hode som kanskje er litt mer kreativt enn gjennomsnittet.

Løpsk fantasi

Trolske naturopplevelser i Nordre Land koplet med en utpreget sans for britisk humor, har til nå ført til to barne- og ungdomsbøker fra Mr. Browns hode og penn: Elgen Geir og eventyrparodiboken Gutten som slapp unna med tyveri, eiendomskrenkelse og assistert selvmord + andre eventyr.

– Jeg har alltid vært fascinert av eventyr, sier forfatteren som ikke legger skjul på at en oppvekst på Dokka ikke har vært noe negativt i den sammenheng.

– Det er jo veldig mye trolsk og spennende natur i det området jeg er vokst opp, sier han og forteller at etter hvert som han begynte å flette naturopplevelser og gamle folkeeventyr sammen, begynte fantasien å løpe løpsk også.

– De gamle folkeventyrene er jo noe alle kjenner til, men jeg har som voksen lest dem annerledes enn jeg gjorde som barn og oppdaget flere nyanser, sier han.

Stort filmprosjekt

Men Aleksander Kirkwood Brown har mer på lager: Boka om elgen Geir som blir mobbet fordi han har så lite gevir har fått god mottakelse.

– Det er en bok som er inspirert av Disney-filmer – den er ikke basert på noe selvopplevd gevirmisunnelse av noe slag, smiler han og forteller at det er en krevende øvelse å skrive for barn:

– Det er viktig med tempo og at historien har tydelige karakterer, sier han. Ved siden av bokprosjektene – og tegneserien Vrangsynt som dukker opp i ukens utgave av bladet Rutetid – er han sammen med Espen Enger i full gang med å skrive oppfølgermanuset til den nye norske eventyrfilmsatsingen, der Askeladden i Dovregubbens hall er første film ut.

Det er et stort prosjekt. Produksjonsselskapet ønsker å lage hele tre filmer om Askeladden, sier han og forteller at hovedrolleinnehaveren allerede er på plass:

– Det er bare en som kan spille Espen Askeladd, og det er Jakob Oftebro. Da han sa ja følte vi at mye falt på plass, sier han og legger til at budsjettet på den første filmen er på 55 millioner kroner, noe som pent plasserer satsingen i kategorien norsk storfilm.

Regissør er Roar Uthaug, som står bak flere norske kinosuksesser de siste årene. Sammen med produksjonsselskapet Tappeluft Pictures planlegges hele tre store familiefilmer basert på Asbjørnsen og Moes eventyr. Askeladden i Dovregubbens hall er planlagt ferdig innspilt neste sommer, og vil nå kinolerretene julen 2015

– Filmen er en eventyrfilm i samme gate som Harry Potter-, Pirates of the Caribbean- og Ringenes herre-filmene, og naturligvis håper jeg naturscenene blir filmet på Dokka, sier Aleksander Kirkwood Brown.

Kommentarer til denne saken