Jafs handler om Castro, en cubansk amazonaspapegøye, som har levd hele livet i en hyggelig dyrebutikk. Da eieren plutselig dør, og vennene hans begynner å bli stoppet ut, klarer han, trass i elendige flygeegenskaper, å rømme fra dyrebutikken. Nå vil han redde broren Aron, som forsvant da Castro var liten. Han har nemlig sett Aron på TV, og vet at han befinner seg i en dyrepark i nærheten. Etter diverse viderverdigheter klarer han å komme seg inn i Villmarka Zoo, men der er det både merkelige og farlige dyr. Og hvor er Aron?

Jeg foretrekker i utgangspunktet barnebøker om mennesker, og ikke dyr. Skal jeg være ærlig, syntes jeg ikke denne boka hørtes noe særlig spennende eller morsom ut. Det forandret seg raskt da jeg begynte å lese. Endre Lund Eriksen har morsomme perspektiver på dyrelivet, og tar det å være papegøye helt alvorlig, uten å bli overforenklende. Og selvfølgelig har historien perspektiver som lett lar seg overføre til menneskeverdenen. Her tas det opp temaer som kan være vanskelig å skrive om uten å være belærende; ansvar, svik, redsel og vennskap.

Vi kommer godt innunder fjærhammen på Castro, han blir en person (?) vi kan tro på. Geografien i dyrehagen kan det være litt plundrete å holde styr på, et kart hadde gjort seg for min del. Selve historien er også litt kronglete noen ganger, men det er spennende og morsomt å henge med. Stadig får vi overraskelser, ting og dyr er ikke alltid som de ser ut som.

Bjørn Ouslands tegninger er i enkel, myk blyantstrek med fart og humor i. Det er ikke veldig mange av dem, og teksten er ikke spesielt lettlest. Boka egner seg best for barn med litt leseerfaring dersom de skal lese selv. Den egner seg også til høytlesning.