Eldbjørg tok prisen

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

En usedvanlig instrumentalbegavelse som griper tilhørerne med sitt levende, engasjerte og brilliante spill, mente juryen i Sparre Olsenkonkurransen.

DEL

Og ordene var myntet på ærespris-vinneren Eldbjørg Hemsing.

Dermed fortsetter Eldbjørg tradisjonen i familien Hemsing med å gå til topps i Sparre Olsen-konkurransen. For to år siden vant storesøster Ragnhild klassepris og ærespris som medlem av en trio, og Eldbjørg selv har tidligere seier fra en lavere klasse. I år gikk hun helt til topps og fikk sterke ord fra juryen:

Kandidaten har et intellektuelt og kunstnerisk overskudd og en teknikk som allerede er meget avansert. Sunn og ekte musikalitet i tillegg til personlighet og temperament gir musikken et uttrykk og en kraft som er spennende å lytte til. Med stor forventning vil vi følge kandidatens videre utvikling, heter det i begrunnelsen for æresprisen.

Men Valdres gjorde det ekstra skarpt denne gang. I tillegg til at Eldbjørg Hemsing vant klasse tre og æresprisen, gikk Guro Kleven Hagen til topps i klasse en, og begge de lokale vinnerne imponerte publikum i en godt besatt Gjøvikhall under prisvinnerkonserten. Eldbjørg spilte første sats fra Bartoks andre fiolinkonsert til brakende applaus, mens Guro hentet fram mye spansk fyrrighet i Carmen Fantasie av Sarasate.

I klasse to ble det dødt løp mellom John Chen og Sverre BarrattDue på henholdsvis piano og cello, men John sikret seg en liten ekstrapris, som konkurransens beste utøver av Sparre Olsens musikk. I konserten fikk publikum høre hans tolkning av Snøkledd skog. I klasse fire gikk en av konkurransens to blåsere til topps. Tine Thing Helseth spiller trompet og lot publikum få høre Legend av Enesco som sitt konsertnummer.

Resultatet er juryens subjektive og kvalifiserte synsing, sa juryleder Frøydis Ree Wekre og reflekterte litt rundt hvordan man egentlig skal måle musikalske prestasjoner opp mot hverandre når man har fire klasser, vidt spenn i alder, ulike instrumenter og deltakere med varierende antall øvingstimer bak seg.

Musikken skal underholde og inspirere. Den vasker sjelen ren for støvet fra det daglige liv, sa jurylederen og minnet om at essensen av all kunst er å ha glede av å gi glede til andre. Sparre Olsenkonkurransen er en arena der unge musikere kan møtes og la seg inspirere, og vi vil ha mye glede av disse talentfulle musikerne framover, mente jurylederen.

Som vanlig var det diplomer til alle deltakere, og alle får også en personlig kommentar fra juryen på hvor de står hen i dag, hva som er bra og hva som kan forbedres ytterligere. Æresprisen er foruten en gavesjekk også en statuett laget av Angelina Engelsen, og som vanlig var det kunstneren selv som overrakte den. Ordfører Tore Hagebakken rundet av prisvinnerkonkurransen med å understreke hva en slik konkurranse betyr for byen og for norsk musikkliv i det hele tatt. Ordføreren kunne ikke forstå hvordan det går an å bli så gode som finalistene, og han forsto i hvert fall ikke hvordan det er mulig å bli enda bedre. Han takket støtteapparatet rundt utøverne og juryen som har hatt tre arbeidssomme dager. De tilreisende jurymedlemmer Liv Glaser, Frøydis Ree Wekre og Bjarne Fiskum fikk blomster, for de lokale jurymedlemmer Aagot Meyer og Marianne Paulsrud kristiansen lovet ordføreren en tilgodelapp fra kommunen. Og mens publikum ventet på å få slippe inn til prisvinnerkonserten, fikk de en ekstra konsert på kjøpet, idet kulturskolens ungdomskor med Tove Lundborg som dirigent underholdt i hallens foaje.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags