Django Reinhardt-kveld på Bryggerihuset lørdag 5 september

Touché Monet

Touché Monet Foto:

Av

Det er 67 år siden mestergitaristen Django Reinhardt døde, men musikken hans er like aktuell i dag som i hans leveår. Gitarhelten blir feiret hvert år over hele verden med festivaler og konsertserier til ære for stringswingens far.

DEL

Innsendt På Bryggerihuset – Beitostølen arrangeres det for fjerde år på rad Django Reinhardt-kveld, og konserten er lagt til lørdag 5. september. Kvartetten som arrangerer konserten er den godt etablerte gruppen som tidligere het Touché, men som i 2017 oppgraderte navnet sitt til «Touché Monet». Dette for å gjøre kvartetten lettere tilgjengelig på elektroniske plattformer og for å markedsføre den musikalske utviklingen som har foregått i bandet de siste årene.

Touché Monet er en av de ledende gruppene for string swing og sigøyner-jazz i landet. De har spilt over 150 konserter på jazzklubber og kulturhus siden oppstarten i 2010, og blant dem er flere utgaver av Djangofestivalen i Oslo og Robert Normann-festivalen i Sarpsborg.

String swing er en sjanger innen jazz som har spunnet ut fra Django Reinhardts musikk fra 1930, -40 og 50-tallet. Den har beholdt noen av kjennetegnene – blant annet det drivende og pulserende kompet. Trommene har ofte denne oppgaven i annen jazz, men i string swing ligger ansvaret hos gitaristene.

Django Reinhardt hadde med fiolinist Stéphane Grappelli – Touché Monet har med den amerikanske fiolinisten Michael Donovan som gjest. Han har røtter i sjangeren bluegrass. I USA hadde han flere aktive grupper i New York, og har gitt ut flere album. I august 2019 flyttet han til Oslo og har her etablert gruppen Buster Sledge med to norske musikere.

Ved konserten på Beitostølen har Touché Monet med sin nyeste plateutgivelse, «Mosaic». Det er flere egne komposisjoner på utgivelsen, med inspirasjon fra string swing, Django Reinhardt, bluegrass, latinamerikansk og spansk musikk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken