Terningkast 5: DIV. SPELEMENN: Fant-Karl, Spelemannsarven

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

ta:lik og NRK

DEL

Det finnes knapt den spelemann i Norge som ikke har en Fant-Karl-slått på sitt repertoar. Fant-Karl var en legendarisk spelemann av romaniætt som virkelig satte spor etter seg med sin musikk. En CD med opptak av slåtter forbundet med Fant-Karl er nå presentert. En rekke spelemenn bidrar. Her finnes slåtter som spilles i Valdres, Sogn, Gudbrandsdalen, Trøndelag og andre regioner i landet der Fant-Karl reiste.

Slåtter etter Fant-Karl har vært en viktig del av norske spellemenns repertoar i snart 200 år. Slåttene på CD-en spilles på hardingfele, vanlig fele, langeleik og torader, pluss at det tralles.

I 2007 kom Mary Barthelemy fra Røros med boka «Spellmann på dromen». Hun har også vært sterkt involvert i utgivelsen av CD-en som må sies å være en viktig oppfølger og et nødvendig supplement til boka. Hun har dokumentert at Karl Rosenberg het Karl Rosenberg og levde fra 1775 til 1855. Et stort om møysommelig arbeid ligger bak CD-en. Den inneholder 34 spor. De fleste opptak er hentet fram fra NRKs arkiver, noen også fra Norsk Folkemusikksamling. Bookleten inneholder viktig informasjon og mange bilder.

Det bør nevnes at spelemenn fra Valdres er sterkt representert blant utøverne, bl.a. Ola G. Okshovd, Knut Ø. Rudi og langleikspillersken Barbro Myhre. En samtale mellom folkemusikksamleren Rolf Myklebust og spelemann Lars Bertelrud fra Hedalen finnes også.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags