"Den norske malerinnen"

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Fredag åpnet utstillingen "Siri Bjerke, eine Norwegische Malerin" i et av Hamburgs anerkjente gallerier.

DEL

Herfra jobbes det for å sende bil- dene på en rundreise til flere land i Europa.

Sola varmet en tanke i Hamburg fredag, men kunne ikke hamle opp med en isnende vintervind som krøp inn fra Nordsjøen, smøg seg langs die Elbe, og laget små krusninger på byens lille innsjø, der Alster.

Ute i den trivelige forstaden Blankenese, 20 minutter fra sentrum, ligger Galerie Gardy Wiechern. Her kan Hamburgs innbyggere møte Siri Bjerkes fargerike verden utover våren. Utstillingen viser atten store oljemalerier under overskriften "Siri Bjerke und die kreatürliche Poetik der Farben ".

Naturopplevelse

Presis klokka sju åpner gallerist Gardy Wiechern dørene til sitt galleri i Blankeneser Bahnhofstrasse, og publikum strømmer på. Galleriet har tidligere presentert mest nonfigurativ kunst. Bjerkes bilder beskrives som " fabulerende inn i det figurative", og er et møte med noe helt nytt for det tyske publikum.

– Den umiddelbare naturopplevelsen som Siri Bjerke formidler i bildene er en opplevelse tyskere lengter etter, mener Arne Blomlie. Han er norsk kunstner bosatt i Hamburg, og mener forskjellen på tyske og norske landskaper er enorm.

– Her finnes ikke vill natur, selv trærne i Schwartzwald er nummerert og merket, smiler Blomlie, og tror Bjerkes bilder vil bli godt mottatt.

Stettglass blinker nå i både rødt og hvitt der unge og eldre beveger seg rundt i Siri Bjerkes hage av amaryllis, liljer og orkideer. Men hvor er " den norske malerinnen"?

Stemmen

Der kommer hun, sortkledd men med hektisk-røde kinn: Ingen drosje hadde vært å oppdrive i storbyen Hamburg. Så er vi i gang. Gardy Wiechern kan ønske velkommen en norsk stemme til sitt galleri. Utstillingskatalogen åpner med et dikt av Hans Børli:

"Jeg kan ikke tie! / Steinene på stien og en død fugl / har bedt meg om stemme".

Bjerke stiller ut store malerier i Tyskland, men i katalogen presenteres også steinskulpturene, og de vakte også interesse hos publikum under åpningen.

– Siri Bjerke er en multikunstner, sa professor Odd Gisholt i sin åpningstale, og ba det tyske publikum merke seg dette nye norske navnet. Gisholt leder The Northern Institute of Technology i Hamburg og representerte den norske kolonien på om lag 1800 mennesker.

Siri Bjerke har jobbet i lang tid fram mot denne utstillingen, og de siste to døgn har gått med til å henge opp utstillingen med tysk millimeterpresisjon.

– Hvordan føles det med egen utstilling i Hamburg?

– Nå er jeg bare lykkelig, sier Bjerke i forbifarten, der stadig nye mennesker tar kontakt for å snakke med den norske kunstneren.

Skjult verden

Anette Vonberg har skrevet omtalen av Siri Bjerkes kunst i katalogen, og trekker sammenligninger med stor navn som Monet, Mattise og Chagall. Vonberg har kjent til Bjerkes bilder gjennom mange år, og er svært fornøyd med endelig å kunne dele sin begeistring med et tysk publikum. Hun er datter av gallerist Gardy Wiechern, og har nettopp åpnet en ny avdeling av sin mors galleri: "Dependance". Hovedgalleriet stiller ut Bjerkes blomsterbilder, mens de nye lokalene en liten spasertur unna viser eventyr- og dyrebilder.

– Mystikken i bildene er svært spesiell, mener Anette Vonberg.

Hun skriver i omtalen at Siri Bjerke presenterer en verden som ofte er skjult; en verden der fugler, blomster og stein snakker til oss.

– Bildene inviterer til en dans med farger, sier Vonberg.

Og Hamburg-borgerne vil garantert danse med, og lytte til Siri Bjerkes fargepoesi. Fredag kveld falt kommentarer som "Blinkskudd!", " Beautiful pictures" og "Disse bildene bærer i seg både liv og død, spenningen mellom to ulike verdener"..

Det er ikke lite.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags