Cool Nordisk Jazz

JAZZ PÅ HUSET: Frode Barth (fra venstre), Harald Johnsen og Per Willy Aaserud ga hadelandspublikummet en flott konsert. FOT: HÅVARD LUND

JAZZ PÅ HUSET: Frode Barth (fra venstre), Harald Johnsen og Per Willy Aaserud ga hadelandspublikummet en flott konsert. FOT: HÅVARD LUND

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Plateaktuelle BAR sørget for nok en flott konsert i regi av Hadeland Jazzforum.

DEL

Med ny plate og estisk spellemannspris under armen sørget BAR for en flott fredagskveld for jazzinteresserte hadelendinger. Trioen består av Frode Barth (gitarer), hadelendingen Per Willy Aaserud (trompet) og den estiske trommeslageren Toomas Rull. Denne kvelden var bandet forsterket med bassisten Harald Johnsen, kjent fra blant annet Tord Gustavsen Trio.

Lydlandskaper

BAR malte åpne lydlandskaper som bringer tankene til utgivelser på plateselskapet ECM. Det er befriende å høre teknisk briljante musikere som ikke føler trang til å understreke sitt tekniske mesterskap ved å spille fortest mulig. Mindre er mer var tilnærmingen i mange av låtene, dvelende musikk som krever musikalsk selvtillit og innlevelse. Med mindre talentfulle musikere kan denne tilnærmingen bli dørgende kjedelig, men her kunne et nærmest andektig lyttende publikum dvele i det bandet selv beskriver som Cool Nordisk Jazz.

Tradisjon

Da OA traff bandet over tallerkener med kinesisk mat før konserten var de raske til å tilkjennegi sin gjeld til norske jazzmusikere som Jan Garbarek, Arild Andersen og Terje Rypdal.

– Vi er nok et godt stykke unne det de fleste forbinder med amerikansk jazz, fortalte Barth.

– Men norsk jazz har ikke noe å skamme seg over internasjonalt. Garbarek og andre har sørget for det. I et land med fjell og daler, der folkemusikken er forskjellig i hvert dalføre, har vi kanskje utviklet en tradisjon der det er lov å være litt sær og stå på sitt. Det er noe steilt ved oss, som ikke nødvendigvis er negativt. Noe som gir nordisk jazz en egen identitet.

Skryt

Da BAR ga ut sin første plate i 2002 het de Rulls Royce Orchestra. Rull og Barth møttes på en jazzfestival i Finland. Rull ønsket å starte et band med nordisk preg. Barth og Aaserud har spilt sammen i mange år, og hadelendingen var et naturlig valg til bandet. I utgangspunktet spilte bandet Rulls komposisjoner, men nå står også låter av både Barth og Aaserud på repertoaret. Per Willy Aaserud har bodd i Oslo siden 1991. Han har medvirket på mer enn 70 CD-innspillinger, og har samarbeidet med artister som Silje Nergaard, Mari Boine og Jim Stärk.

Fredagens konsert føyer seg pent inn i rekken av Hadeland Jazzforums arrangementer. Hadeland Jazzforum får velfortjent skryt blant musikere, og publikum

skal være glade for at det finnes ildsjeler som sørger for å bringe musikalske opplevelser av høy kvalitet til lokalsamfunnet.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags