Chinook har verken fjær i håret eller kniv i beltet. Hun vil bare vinne «Idol»

ny stemme: Chinook Lamers kom med foreldrene sine fra Nederland til Sør-Fron for åtte år siden. Nå går hun på musikklinja og vil vinne «idol». foto: henning gulbrandsen

ny stemme: Chinook Lamers kom med foreldrene sine fra Nederland til Sør-Fron for åtte år siden. Nå går hun på musikklinja og vil vinne «idol». foto: henning gulbrandsen Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Hun har et navn som tatt ut av Sølvpilen, men Chinook Lamers har verken fjær i håret eller kniv i beltet. Hun vil bare vinne «Idol».

La oss være ærlige – det er ikke akkurat gullstruper alt som glimrer i «Idol». Det er ikke måte på hvor mange selverklærte supersangere Tone Damli og resten av dommerpanelet må høre på før de gir kandidaten tommelen ned – eller opp heller.

Fint navn

Men så dukker det plutselig opp noe fra det store intet – eller Sør-Fron – som plutselig gjør «Idol» til et program det kan være verdt å bruke tid på.

Chinook Lamers er opprinnelig fra Haag i Nederland, men kom til Sør-Fron for åtte år siden. I noen uker har hun bodd i Gjøvik. Dagene tilbringer hun på Gjøvik videregående skole, der hun ikke uventet går på musikklinja.

– Jeg skulle egentlig gå musikklinja på Vinstra, men etter å undersøkt litt fant jeg ut at Gjøvik passet bedre for meg. Det er mer fokus på klassisk og folkemusikk på Vinstra, og det er ikke noe for meg, sier Chinook som naturligvis ikke slipper unna denne gangen heller.

– Du har et utrolig flott navn! Chinook! Hvor kommer det fra?

– Det er mange som sier det, men jeg har ikke noe svar. Jeg tror bare moren og faren min syntes det var fint, sier hun himler oppgitt med øyne slik bare jenter på 16 gjør.

Musikalsk bestemor

Chinook Lamers begynte å spille gitar og synge da hun kom til Norge, rett og slett for ha noe å drive med.

– Jeg drev ikke med fotball eller sånne ting, men jeg skjønte raskt at dette var noe jeg fikk til, sier hun og forteller at hun ikke kommer fra noen direkte musikalsk familie.

– Verken mor eller far er musikalske, men bestemor var opptatt musikk så jeg har nok fått en del derfra, sier hun og smiler.

Veien til «Idol» har gått via UKM og «Norske talenter». Ingen med et direkte lykkelig utfall.

– Jeg kom videre etter fylkesmønstringa i fjor, men så ble jeg syk og kunne ikke være med på selve finalen. I «Norske talenter» var jeg på audition, men jeg kom aldri på tv, sier hun.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. En i TV2 husket Chinook fra kulissene i «Norske talenter» og ba henne om å melde seg på «Idol». Som sagt så gjort – om ikke annet for å se hvordan det var – og en flott sommerdag stilte Chinook Lamers på audition i Bergen.

Tone er fan

16-åringen tar en slurk vann og forteller om møtet med det kjente dommerpanelet.

– Jeg var litt nervøs og glemte litt av teksten, men jeg syntes likevel det gikk bra. Tone (Damli) likte meg med en gang og har heiet på meg hele tiden, men Dansken sa nei til å sende meg videre. Da jeg fikk en klem av ham nå sist følte jeg på en måte at han syntes var greit at jeg likevel kom meg videre, sier Chinook og smiler.

Det begynner å tetne seg til i toppen nå. Det er direkte tv, det er dommere som skal mene mye og stemmeberittegde tv-tittere som skal sjarmeres. Likevel føler Chinook at det største presset legger hun på seg selv.

– Når jeg hører de andre blir jeg fort litt usikker om jeg er bra nok. Jeg hadde en dårlig følelse fredag – da var jeg sikker på å ryke ut. Det tror jeg forresten hver gang, på den måten blir ikke skuffelsen så stor hvis det skulle skje, sier hun.

– Det virker veldig intenst?

– Det er det også. Jeg har ett minutt og førti sekunder på meg til å vise det beste jeg kan, Da må det bare briste eller bære.

Taco-dag i Sør-Fron

Naturligvis har det ikke gått upåaktet hen i Sør-Fron at bygdebarnet er med og kjemper om seieren i «Idol».

– Hele bygda heier på meg og det er kjempekoselig! Du må få med at jeg vil takke alle som har stemt på meg, sier hun mildt.

I studenthybelen hun deler med ei venninne fra hjembygda, går likevel livet sin nye gang.

– Det er godt å bo for meg selv, innrømmer hun og forteller at på fritida liker hun å henge med venninner og, naturligvis, holde på med musikk.

– Skulle du vinne «Idol» blir det vel offisiell flaggdag i Sør-Fron, med middag og det hele! Hva skal ordføreren lage til deg?

– Njaaa, hva slags mat liker jeg, da? Taco! sier Chinook Lamers.

Hørte du det, Ole Tvete Muriteigen?

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags