Terningkast 4: CAMILLA ØNVIK PEDERSEN: Da tigrene røykte

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Damm

DEL

Hun har laget en vakker og sår bok fra det landet hun ble hentet fra, ett år gammel, Camilla Ønvik Pedersen. Lee Yung-Mi het hun. I Norge fikk hun navnet Camilla, vokste opp i Lyngdal i Numedal, fra 1973. Nå har hun hovedfag i litteraturvitenskap fra Bergen, og har de siste årene bodd i Greenwich, Connecticut, USA.

I sin første bok – og sikkert ikke den siste etter hennes skriveferdighet å dømme – er hovedpersonen, Katinka, en ung kvinne, adoptert til Norge, på leting etter sitt biologiske opphav i Korea. To ganger har forfatteren selv reist til Morgenstillhetens land, begge gangene uten å finne opplysninger om biologiske foreldre eller familien i Sør-Korea.

Vi blir med henne i denne boken på hennes reise, med en fiktiv person, og hun gir oss den mytiske begynnelsen til landet Korea. Tigeren er med i denne mystikken kanskje våker den fremdeles, eller kanskje er den i ferd med å våkne opp, som fra en drøm?Her er historien.

En tiger og en hunnbjørn levde i en hule og ville bli mennesker. Guden Hwan-ung ga dem hvitløk og burot og ba om tålmodighet. Tigeren orket ikke vente, han gikk. Hunnbjørnen spiste og ble belønnet med det å bli Koreas første kvinne. Hun får barn med guden, en sønn, kalt Tan-gun, som i år 2333 før Kristus etablerer riket Chosun, Morgenstillhetens land.

Katinka kaller Seoul skyggenes by. Skyggene etter oss som en gang ble født her. Vi ble forlatt av foreldrene våre. Deres stolthet og savn går hånd i hånd i denne byen. Vi er skyggene, mørketallene, de ukjente barna uten fødselsdato og tilhørighet. I flere tiår ble vi ikke engang nevnt i statistikker og historiebøker. Vi fantes bare i minnene. Noen av oss har kommet tilbake til Seoul der vi ble født, men ikke vokste opp. Vi søker etter minnenes gener.

Katinka, på leting i Korea, begynner å tro at hennes egen historie er en spesiell og litt eventyrlig historie, akkurat som Koreas mytiske begynnelse. Hennes søking i adopsjonskontor og hos folk som kanskje kan vite, ender i en eventyrlig forklaring som kunne erstatte den mangelfulle informasjonen som finnes i journalene. Ifølge dem er hennes historie en sykdommens historie.

Hun søker inn til eventyret, Camilla Ønvik Pedersen, det fins ingen annen vei til dem hun kommer fra, og hun forteller en vakker historie om en fiskergutt og en jente som forelsker seg der ute ved havet i Korea. Poetisk er historien, hemmelighetsfull og full av håp.

Tittelen på boken - Da tigrene røykte - gir inntrykk av myter og eventyr. Kommer du til det lille avsnittet om de røykende tigrene, får du høre om en bestemor som forteller hvorfor havet ble salt og om hvordan eventyrene begynte. En gang for lenge siden, da tigrene røykte piper, begynner bestemoren langsomt og ser på henne. Hvorfor tigrene, bestemor? spør hun. Fordi tigrene har vært der siden tidens begynnelse, svarer bestemoren. De vokter over alt som finnes i eventyrene.

Virkelighetsnært er imidlertid skildringene fra Katinkas resultatløse leting etter familiebakgrunnen sin i Korea. Forfatteren sneier også så vidt innom Koreas turbulente historie, landet som ble kasteball mellom stormakter. På den tid hennes foreldre vokste opp, må Syngman Rhee ha vært den store mann. 25. juni 1950 gikk imidlertid Kim Il-sung over den 38. breddegrad. 20. juli falt byen Taejon. Korea-krigen er i gang og vi får velkjente navn inn i vår historiske bevissthet som Gen McArthur, Ridway og Mark Clark.

Det hadde vært interessant om Camilla Ønvik Pedersen kunne bruke sin bakgrunn til å gi oss historier fra denne tiden, fra de små i samfunnet, fra koreansk levemåte, fra deres kultur. De er et ytterst vennlig folk, skriver hun. Vis oss det!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags