Terningkast 4: BORGRÍMUR GESTSSON: I Snorre Sturlasons fotefar

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Vigmostad og Bjørke 2007.

DEL

Sommeren 2001 var den islandske journalisten Þorgrímur Gestsson på norgesbesøk. Han hadde satt seg fore å foreta en reise i fotsporene etter sin berømte landsmann Snorre Sturlason. Det vil si, ikke direkte i fotsporene, men islendingen ville gjerne besøke en del av stedene Snorre hadde omtalt i sine opptegnelser på 1200-tallet. Det gjør Gestsson gjennom ei 232 tykk, fint utstyrt bok, dels med fargebilder.

Reisen er lagt opp som sju etapper. I løpet av første etappe er han innom distriktet vårt og har en lang omtale av Halvdan Svarte og hans endelig på Hadeland. Han drar også linjene oppover til dagens Røykr vikingleir.

Det var en stillferdig har som kom innom Hadeland Folkemuseum i 2001 for å høre om hvor han kunne lete etter datida levninger etter det Snorre hadde skrevet om. Fikk han så med seg mye av det han ble fortalt? Jo, da han gjorde nå det, men kommunikasjonen fra norsk til islandsk har nok vært litt vanskelig og det er blitt noen feil både i lokale geografibenevnelser og navngiving i boka. Opplegget med å følge Snorres omtaler er god men en del faktiske feil, i alle fall i Hadelandsdelen, trekker nok noe ned på helhetsinntrykket.

Når så er sagt er det også mye positivt å si om arbeidet. Boka er satt opp på en strukturert og innbydende måte, med oversiktlige kapitler og må nok ut fra utstyret karakteriseres som en gavebok. Og for oss som samler på det som skrives om hadelandsbygdene er det med dette kommet et nytt tillegg til samlingen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags