Bok om skinnfeller

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

– Dette er en bok om skinnfellsøm, i hovedsak slik den ble gjort og blir gjort her i gjøvikområdet, sa forfatteren Britt Solheim om boka hun presenterte på Eiktunet i går.

DEL

Boka er den første her til lands som omhandler skinnfellsøm på denne måten. Den kommer ut på forlaget Damm, og er den trettende bok i forlagets serie om Levende norske tradisjoner.

– At forlaget ville ha den med i serien var jo hyggelig, men ga meg samtidig en viss prestasjonsangst, sa Britt Solheim fra Gjøvik i går i Vårnesbygningen på Eiktunet. Hit hadde hun blant annet invitert medlemmer av Gjøvik husflidslag, som driver med skinnfellsøm. Flere av medlemmene og deres skinnfeller er avbildet i boka, på Eiktunet. Vårnesbygningen er husflidslagets faste tilholdssted. Solheim er leder av laget.

– Boka dreier seg om historikken og tradisjonen rundt skinnfellsøm. Og om hvordan man utøver håndverket, forteller Britt Solheim, som med dette er bokdebutant.

Et kapittel i bok om historikken er skrevet av Kristin Conradi. Bildene i bok er tatt av fotograf Barbro Fauske Steinde.

– Jeg ble spurt for to og et halvt år siden om å skrive boka. Meningen var at jeg skulle bruke ett år på å gjøre den ferdig. Men det tok nok litt lenger tid, sier Solheim.

Kurs over hele landet

Bakgrunnen for at forlaget spurte Solheim om å lage bok, er at hun i flere år har reist hele Norge rundt og holdt kurs i skinnfellsøm. Også i Sverige har hun holdt kurs.

– Jeg har i mange år sydd skinn. For ti år siden var jeg på et kurs om skinnfeller. Det ble holdt av folk fra Hemsedal, det var ingen slik aktivitet her i området da. Men etter dette kurset ble jeg ganske hektet på skinnfeller. Jeg lette her lokalt etter tradisjonen, og fant etter hvert fram til flere tråder. Blant annet filmopptak fra 1970 av den siste skinnfellmaker i ei slekt på Eina. Så begynte jeg selv å holde kurs. Det fantes ikke noe skriftlig materiell egnet for undervisning, så jeg laget først to siders huskeliste. De to sidene ble flere etter hvert, og har nå resultert i denne boka, forteller Britt Solheim.

– Her i området var det ikke tradisjon med å bruke trykk på skinnfellen. Det er noe vi i husflidslaget har begynt med, legger hun til.

I all hovedsak er det skinnfeller av sau det handler om.

Tradisjon å ta vare på

– Skinnfellsøm er en viktig og fin tradisjon å ta vare på. Skinnfeller hadde i sin tid en viktig plass i hverdagen. Mange steder er tradisjonen dødd ut. Og mange skinnfeller som blir sydd i dag, holder ikke mål kvalitetsmessig, mener Solheim.

Under presentasjonen i går strømmet gratulasjonene på for Britt Solheim. Ole Granum, leder av hovedutvalg for kultur i Gjøvik, berømmet Solheim for boka og overrakte blomster på vegne av Gjøvik kommune.

Lissie Norland fra Mjøsmuseet gratulerte og syntes også det er veldig hyggelig å få rettet så positiv oppmerksomhet mot Eiktunet gjennom boka.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags