KJETIL SKOTTE" /> KJETIL SKOTTE" /> Gå til sidens hovedinnhold

– Bitihorn var flott

Artikkelen er over 15 år gammel

Maleren Tore Hogstvedt fra Rælingen stiller ut Jotunheim-malerier på Beitostølen i slutten av september. – Bitihorn var utrolig flott å forholde seg til.

Han er i ferd med å avslutte det siste av tre store malerier, alle i formater mellom 1,2 x 1,6 meter store, med motiver fra Jotunheimen.

"Høstutstillingen 900 moh.", som åpner på Radisson SAS Beitostølen 30. september, har i alt rundt 15 malerier malt etter besøk i Jotunheimen. Det blir en godbit for alle kunstelskere.

Ikke fjell-maler
– Jeg holder på å gjøre ferdig det siste av de store maleriene, og tror jeg rekker det. Da blir det bra, da har jeg nådd målet jeg satte meg for denne utstillingen. Jeg håper også jeg får tid til å male noen mindre oljepasteller til utstillingsåpningen. I tillegg tar jeg med meg noen andre bilder, for jeg er ikke fjell-maler. Det frodige Telemark, elver og tjern er det som tiltrekker meg, sier Tore Hogstvedt.

Fjell-maler eller ikke, Bitihorn malt i forskjellige årstider, fra forskjellige vinkler er ett av hovedmotivene. I tillegg landskap han har sett fra toppen av dette fjellet.

– Jeg trives med å male ute så vel som inne på atelieret.

Gjenoppdaget
Han er født i 1963 og hadde et naturtalent han ikke tok vare på. I tenårene la han bort malerpenslene, men i 1995 ble han kraftig inspirert til å starte på nytt. Det var da han traff porsgrunnsmaleren Jan Petter Bratsberg.

– Han ga meg vanvittig med inspirasjon og motivasjon. Han forklarte at dette måtte jeg jobbe seriøst med og satse profesjonelt på. Han sa jeg hadde talent til det, dette skulle jeg ikke ha som hobby. Det har gått veldig bra de siste åra, særlig etter at jeg fikk en agent som tar seg av det praktiske.

Tore Hogstvedt er selvlært - han søkte seg aldri inn på noen kunstnerskole, men fikk litt undervisning som 12-åring. I sommer stilte han ut seks bilder på Agora Gallery på Manhattan i New York, og han er innkjøpt av en rekke institusjoner og bedrifter. Han skal ha utstilling i både Toronto og Montreal i Canada til våren, og en ny utstilling i Oslo i april.

– Jeg jobber for fullt, men har ikke tatt meg vann over hodet. Jeg holder på å etablere meg i Amerika, og tar med meg fire-fem bilder til galleriene i Canada. Deretter får vi se hvordan det går. Responsen i New York var god, jeg fikk skryt og mange lovende ord, og selv om ingen av maleriene er solgt har direktøren for galleriet beholdt dem. Hun tror de blir solgt.

Kunstkjennere sammenlikner Tore Hogstvedts kunst med den franske maleren Monet, som var kjent blant annet for sine impresjonistiske malerier.

Inspirasjonskilde
– Jeg skjønner sammenlikningen, Monet er en stor inspirasjonskilde. Men jeg ligger et sted mellom det impresjonistiske og det realistiske. Jeg vil ikke bli en realistisk maler, det er ikke meg, jeg vil heller være impresjonistisk i uttrykket.

Tore Hogstvedt lar seg inspirere av naturopplevelser, av små detaljer i det fri.

– Det er enkle ting, at jeg oppdager hvordan lyset treffer et bestemt sted i et område, i et tjern. Blir jeg inspirert kan jeg gå berserk med kamera, eller jeg setter ut med staffeliet i naturen. Naturen er utømmelig for ideer, synes Tore Hogstvedt.