En (kilometer) rød tråd

EN KILOMETER: En installasjon i rødt garn, en kilometer til sammen, dominerer utstillingen i Lisesalen. Stolen er malt i samme farge som Fjordheim.

EN KILOMETER: En installasjon i rødt garn, en kilometer til sammen, dominerer utstillingen i Lisesalen. Stolen er malt i samme farge som Fjordheim. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Når Elise Schonhowd stiller ut i Galleri Fjordheim, handler det like mye om selve galleriet.

DEL

Med installasjoner inspirert av galleriet og området rundt, er Fjordheim i seg selv blitt et kunstverk, mener kunstneren, som med det hun stiller ut, går rett inn i debatten om stedets framtid. Stedet har et utrolig potensiale for framtida, sier hun. Hun har stilt ut i galleriet også tidligere og har stor glede av å se Fjordheim, som er bygget i jugendstil og har vært der i flere generasjoner.

Utstillingen heter De nære ting, og det handler gjerne om ting man ikke ser før de er borte. Også Fjordheim er en slik nær ting. Det er ikke langt å reise dit, og der får man vakre opplevelser, sier Elise Schonhowd.

Publikum som tok installasjonene i Lisesalen og Anton-stua i nærmere øyesyn etter åpningen, kunne finne mye av Fjordheim. I Lisesalen, som domineres av en kilometer rødt garn, spent fra vegg til vegg, er det en stol malt i samme farge som Fjordheim. I rommet finnes også et broderi av vegvesenets symbol for severdighet. I Anton-stua er en betongavstøpning av trær som vokser på Fjordheim. Et tre er også blitt installasjon. Ei bjørk fra mjøskanten, med speil på begge sider, har gitt rommet en ny dimensjon. Og på golvet ei gul stripe, slike som vegvesenet maler, men proposjonert slik tre meter virker når man kjører i 80.

Også i undergangen til galleriet er en installasjon. Den ser riktignok ut som to trafikkskilt, men kan også tolkes som skulpturer fra vår egen tid.

Stilt ut tidligere

Utover installasjonene har Elise Schonhowd stilt ut bilder i akryl og olje, foto på aluminiumsplater og håndkolorerte fotografier på matt papir, alt spredt på de to utstillingsromene og kafeen.

Elise Schonhowd stilte ut på Fjordheim første gang i 1989. Nå er det ti år siden hun hadde egen utstilling der sist. Selv om Lise Rolid er borte og planene om ny mjøsbru truer med å utslette både Fjordheim og den vesle kollen galleriet står på, akter galleriets venner både å fortsette kampen for å redde stedet og bruke det aktivt. Det skal skje mer på Fjordheim denne høsten, lover Elise Schonhowd.

Fersk musikk

Roy Nikolaisen ivaretok den musikalske del av åpningen, for anledningen med rykende ferskt verk, laget kvelden før utstillingen åpnet.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken