Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5BILL BRYSON: En kort historie om nesten alt

Godtepose

Artikkelen er over 16 år gammel

Oversatt av Øyvor Dalan Vik Gyldendal

Bill Bryson har brukt 567 sider på å forklare hvordan vi kommer fra ingenting og har blitt noen ting, og hvordan noe av dette noen ting til og med har blitt til nettopp deg. Det er en fantastisk historie, og handler faktisk om nesten alt.

Det meste av dette stoffet har man vært borti før, som oftest i form av heller kjedelige og kompliserte naturfagsbøker. Forfatteren, som ellers skriver reiseskildringer, har gjort det kunststykket å gjøre stoffet virkelig interessant, ja til og med elegant vittig.

Intet tema er for stort eller for lite, boka spenner fra Big Bang til atomene, fra kvantefysikk til platetektonikk. Det meste forklares på en forståelig måte. Dersom man i utgangspunktet er en naturfagsignorant som meg, kan man risikere å føle seg klokere for hver eneste side man blar om. Det forfatteren i alle fall klarer, er å skape en begeistring for emnene han tar opp, han er oppriktig interessert og har gjort mye research. Bakerst i boka finnes over femti sider med noter.

Dette er populærvitenskap på sitt beste. En del grunnleggende begreper bør man nok ha inne, men sett under ett er denne boka lett å lese, underholdende OG proppfull av informasjon. Leseren kommer nærmere innpå noen av vitenskapens merkverdige personligheter, Bryson byr på anekdoter og er flink til å sette kunnskapen inn i en sammenheng. Han er ydmyk ovenfor det universet vi lever i, og viser hvor sårbare vi mennesker er.

En kort historie om nesten alt er en godtepose av en naturvitenskapelig bok. Les den!