Terningkast 5: BENTE ROESTAD: Ørnerovet på Leka

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Illustrasjoner: Mia Gjerdrum Helgesen DAMM

DEL

En havørn i god fart klarte en junidag i 1932 å ta tak i en liten jentunge som lekte alene på stranda på Leka i Ytre Namdal og fly med henne opp i Hagafjellet. Der slapp ørnen vesle Svanhild ned på en berghylle like under ørneredet. Den stupte stadig ned mot henne.

Svanhild var 3 ½ år. Like før ørnen kom og tok henne, hadde hun ligget helt stille på stranda og forsøkt å sette sammen melkeskålen til katten. Den var i flere biter. De andre barna hadde løpt ned til vannet enda Egil, en gutt på ni år, hadde lovet tante Nikoline å passe på Svanhild.

Like før de løp, kastet de stein mot måker som ville ta fugleunger fra reirene i sivet. Egil lærte Svanhild å kaste. Sannelig traff hun ikke! Den erfaringen skal komme til å være en del av redningen senere på dagen.

Illustrasjonene av Mia Gjerdrum Helgesen er dramatiske som teksten, og ørnen med vilje overdimensjonert. Slik virket den sikkert for lille Svanhild.

Nå har Bente Roestad (f.1960) gitt historien videre til nye generasjoner Hun har også gitt unger historien om Kon-Tiki og Thor Heyerdahl. Kon-Tiki fins i Damms storsatsing, Faktaløver, en lettlestserie for barn. Her finner en titler som Eventyr i Antarktis, Flygeresset Amelia Earhart, Anne Stine og Helge Ingstad, Den trojanske hesten, Riddernes tid, Min første bok om Istiden, Fotballøver, Håndballøver og mye annet.

Bente Roestad er mest kjent for figuren Blekkulf, miljødetektiven og alle vennene hans, som det har blitt både teater, sangtekster og animasjonsfilm av på TV.

For sitt engasjement har hun fått Karl Evangs pris for helseopplysning (1990), Informasjonsprisen 1991 og Kon-Tiki Museets hederspris 2004.

Nå gjaldt det havørnen. Bente Roestad får godt frem fortvilelsen hos de voksne og også spesielt hos Egil da det går opp for dem alle at Svanhild er forsvunnet. Enda så nødig de vil, er de nødt til å stikke en lang stang ned i brønnen og føle seg frem. Heldigvis ikke noe der. Heller ikke i vannet langs stranden.

Så sier plutselig Egil: "Kanskje hun er blitt tatt av et dyr?" Han husker noe han så: "Det var en ørn som fløy ekstra lavt i dag."

Dette er en nesten for spennende historie å fortelle unger og spesielt når en vet at det virkelig skjedde. Det er bilde av Ørnungen, som hun ble kalt, Svanhild Hartvigsen, bak i boken. Også sammen med de lykkelige foreldre den juninatten i 1932. Det er helt sant.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags