Terningkast 4: ARVID MØLLER: Først i sporet. På Madshus-ski gjennom 100 år

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Kagge

DEL

Dette er en stort anlagt bok, men så omhandler den også mye. Selv om den i utgangspunktet gjelder Martin Madshus og hans livsverk som lever videre i beste velgående, gir den også leseren mange interessante blikk inn i det som mange mener er vår nasjonalsport. Skifabrikken Madshus og norske utøvere i nasjonal og internasjonal sammenheng har hatt, og har fortsatt, mye med hverandre å gjøre. I øyeblikket lever i alle fall Ole Einar Bjørndalen opp til bokas tittel.

Boka starter i Vardal, for det var der Martin Madshus kom fra. Den følger ham fra han laget sine første ski, gjennom tida hos skifabrikant Johannes Engelien i Hunnsvegen i Gjøvik, bygningen som ble revet for ett år siden. Videre til etableringen av egen skifabrikk, som er utgangspunktet for både fabrikkens 100-årsjubileum og boka. I Strandgata 32 står fortsatt deler av Madshusfabrikkens bygningsmasse igjen, selv om en brann ødela så mye at Madshus valgte å flytte virksomheten til Lillehammer. Men skifabrikken kom som kjent tilbake til Gjøvik kommune og er nå veletablert i Biri.

Boka belyser mange sider ved Madshus historie, og har også tatt for seg ting som ikke var udelt positive. Martin Madshus ble etterforsket under landssvikoppgjøret, men senere frikjent. På den positive sida er selvsagt at fabrikken gjennom årene har notert seg mange triumfer i skisporet for løpere som bruker deres utstyr. Den som vil vite nøyaktig hvor mange OL-medaljører som har hentet hederen på norske ski, har en fyldig statistikkdel bak i boka å støtte seg til.

Illustrasjoner er en viktig del av en så stor bok. Her finnes mye interessant materiell, kuriositeter og familiebilder så vel som fotografier av norske toppløpere i full utfoldelse. Med en smakfull utforming av sidene, mange med snødekket skog som diskret bakgrunn, og alle de fakta som forfatteren har gravet fram, er det blitt en gavebok som mange med interesse for den hvite årstidas idrett vil ha stor glede av. Ei bok verdig bedriftseventyret som den unge vardølingen startet for 100 år siden.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags