Terningkast 4: ARI BEHN: Entusiasme og raseri

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Gyldendal

DEL

Innholdet i Ari Behns nye roman bør være godt kjent allerede. Den unge, arrogante, terningtatoverte posøren og forfatteren Kryx Zissvoll møter Vera Sara Hattrem, blond, rappkjeftet komikerdronning i et humorprogram som går på fredagskvelden. De er langt fra de eneste svært gjenkjennbare skikkelsene i boka, som naturligvis har skapt forargelse og diskusjon, entusiasme og raseri i mediene.

Kryx og Vera Sara innleder et forhold der det er vanskelig å finne noen substans, de slår hverandre og kommuniserer gjennom og med mediene. De to framstår som mildt sagt ustabile og stadig mer triste som faen. Det topper seg i et kjøpt og betalt bryllup i Las Vegas, stort mer kitschy blir det ikke. Ari Behn velter seg i dekadense, råhet, dop og tomhet, her får vi det inn med morsomme teskjeer hvor stygt mediekjøret er. Det kan vi jo forstå at forfatteren synes, men det ironiske er at boka munner ut i en ny debatt om Behn, Anne-Kath og kongehuset. Selv om historien utvilsomt er fiksjon, er det nærmest umulig for en norsk leser å frigjøre seg fra pinlige bilder av to velkjente personer som har seg, slåss og doper seg. Er det en styrke eller svakhet for å få fram budskapet?

Historien i seg selv er ikke bokas styrke. Det er språket som fascinerer og imponerer og får leseren til å bla om til neste side. Det er driv og trøkk og tilstedeværelse, og tempoet skrus stadig opp. I begynnelsen av boka er det ganske pent og pyntelig, så akselererer grovhetene, ordakrobatikken, tulleordene og lengden på setningene. Den joviale østfoldingen presser seg ut, stilnivået er et ganske annet mot slutten av boka. I hovedsak fungerer dette bra, men det kan også bli maniert og påtatt.

Ari Behn skriver både godt og særdeles ukongelig. Men for denne leseren står valget av hovedpersoner i veien for meg, det er ikke til å unngå at man får en aldri så liten sladderblad-følelse (Er hun virkelig sånn?). Behn har klart å vekke debatt, men klarer den å heve seg over Se og Hør-nivået?

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags