Antikviteter og retro - skrot eller kultur?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtJeg gjør klar til å dra på årets første antikk- og bruktmarked i Storgata i Gjøvik. Pakker ut og pakker ned igjen, sorterer, pusser og vasker. Saumfarer nettet for å finne ut mer om enkelte gjenstander. Leter i de mer enn 20 antikkbøkene og de flere hundre antikkbladene. En signert blå vase av Severin Brørby. I sin tid en av Norges fremste glasskunstnere. Kunstnerisk leder på Hadeland glassverk. En av de få med sin egen kunstglasserie - 7000-serien. Den blå vasen jeg har er i den serien. Får jeg det den er verdt i Storgata i Gjøvik? Nei. Får jeg halvparten av verdien? Neppe. Ei gammel fjøslykt i blikk. Rusten, men rengjort. Hvorfor brukte blikkenslageren så mye tid på en mengde unødige detaljer? I stedet for en enkel rund topp har han brettet blikket i flere spisser. Håndtaket er buet inn og ut - hvorfor ikke bare feste på et enkelt rett håndtak? Og gripedelen av håndtaket er dreid i tre, buet i formen det også. På et enkelt arbeidsredskap som ei fjøslykt er det lagt mye mer arbeid enn det som var nødvendig ut fra redskapets funksjon. Det skulle også være pent. De tok seg tid til det. Jeg tar den med i Storgata sammen med over hundre andre gjenstander. Maleri av Gudbrandsdalsmaleren Karl Wimmer - malt på treplate med en enkel ramme han også laget. Et fargerikt bilde av glade, tynne, litt abstrakte mennesker i fargerike klær. En anerkjent maler med særegen stil. Jeg kjøpte det nok alt for dyrt på auksjon, men jeg tar det med

Vi er en gruppe på 10-15 personer i Gjøvik/Toten/Land og Hedmark som har som hobby å holde på med dette, og som syns det er morsomt å prøve å selge videre til interesserte Gjøvikensere og andre. Som syns det er morsomt å spre informasjon om denne delen av vår kulturhistorie. Syns det er litt spennende å leke kjøpmann. Vi har organisert alt selv, viser utstillerne sine plasser, samler inn penger til annonse, bekjentgjør på alle mulige sosiale medier, henger opp plakater.

Det er faktisk en god del som kommer og sier de setter pris på at vi skaper denne slags liv og røre i Storgata noen lørdager om sommeren. Som liker å høre historien til de forskjellige gjenstandene. Og noen som handler. Det er jo også litt viktig for oss. Det er morsomt å fortelle yngre folk om det rødmalte mangletreet, fra tiden før styrkejernet. Da man rullet tøyet rundt en stokk og "manglet" det fram og tilbake med et flatt brett med et håndtak. Dette var ofte friergaver - frieren skulle vise jenta hvor dyktig han var med fingrene. De er derfor laget med flid og oftest med kjærlighet. Jeg har et rødmalt et, med håndtak i form av en hest. Det ene bakbeinet er borte i tidens løp. Hesten er kanskje ikke det mest kunstneriske, men forsøket er godt. Rosemalte blomster er det også plass til. Hvorvidt mangletreet imponerte jenta nok til at hun sa ja vil vi aldri få vite. Men guttens innsats og engasjement er det ingen tvil om.

Vi blir i Storgata i Gjøvik 7 lørdager i løpet av sommeren. Første gang er 27. april.


Artikkeltags