Terningkast 5: ALBERT ÅBERG OG SOLDATPAPPAEN

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Cappelen

DEL

Albert Åberg er seks år og har fått en ny venn fra et fremmed land. Hamdi heter han, og pappaen hans har vært soldat og deltatt i en krig.

Som små gutter flest er Albert og Hamdi opptatt av pistoler og eksplosjoner, og Albert vil gjerne vite om hvordan det var i krigen. Soldatpappaen forteller heller om en liten maur, som midt under et bomberaid stanset opp og lukket ørene for bombene, før den fortsatte å bygge på huset sitt.

Gunilla Bergström ga ut den første Alberg Åberg-boka i 1972, siden har det kommet 26 bøker, utgitt i en rekke land. Selv om Albert har holdt seg i fire-seks års alderen, så har bøkene fulgt med i tiden, med alt fra alvorlige til hverdagslige til humoristiske hendelser for Albert og pappaen hans.

Med "Soldatpappaen" har forfatteren gått inn i en virkelighet som er superaktuell. Mange av våre nye landsmenn har opplevelserer fra krigsområder, verden har blitt et mindre sted, og barna opplever dette via nye venner og nyheter. Krig er overalt, og det er viktig at barna forstår hva dette betyr. Det klarer Gunilla Bergström så fint, temaet forklares naturlig, uten å dramatisere, og dermed uten at barna blir unødvendig skremte. For i boka er to historier - den uskyldige om mauren, og den underliggende, om hvor alvorlig krig er. Det er godt gjort igjen fra den svenske forfatteren, som nå er 64 år. "Albert Åberg og soldatpappaen" passer nok best for barn fra fem-seks år, som så vidt har begynt å tenke over verden utenfor seg selv.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags