Det var ikke riktig alle som hadde trua da kultursjef Grethe Steensen og Østre Toten kommune i 2012 satte opp en serie utendørskonserter med oppstart 10.30 lørdags morgener. Men de gratis Mårråstund-konsertene ble varmt mottatt av publikum, som oppfylte intensjonene om å besøke og oppdage Peder Balke-senteret i kombinasjon med en trivelig smakebit av lokale artisters repertoar.

LES OGSÅ: Peder Balke-senteret skrapes ned og føres 100 år tilbake i tid

Fem år senere er Mårråstund-konsertene godt innarbeidet på Østre Toten, og det er venteliste for musikere som ønsker denne muligheten til å vise seg fram. I år blir det 13 Mårråstunder ved Mjøsa alle lørdags formiddager fra 27. mai til 19. august. Sommersesongen på Peder Balke-senteret starter 20. mai med åpning av separatutstilling med Sverre Wyller i galleriet. Internasjonalt anerkjente Wyller har blitt en god venn av senteret gjennom arbeidet med skulpturen Allium, eller «Løken», et steinkast fra husene på Billerud-gården.

Kor, dans og duo

Lørdagen etter starter Mårråstund-sesongen med det store og nytenkende koret TotenToner, som kan å begeistre et publikum. 3. juni er det MEJ, Mette Stenersen med flere, som står på programmet. Påfølgende lørdag blir det en ganske annen vri på Mårråstunden.

– Vi har lyst til å utfordre publikum litt, sier Grethe Steensen, som har invitert Ella Fiskum og Sudesh Adhana fra R.E.D. på Eina til å vise utdrag av danseforestillingen Engler over Toten på Mårråstund-scena.

Forestillingen skal til høsten på turné i Tyskland, og handler om livet til innbyggere på Toten.

17. juni er det ny konsert, da med Blue Java og Marit Kolloen. Påfølgende lørdager kommer i tur og orden Morten Hammerseng, Los Gjøvicanos, Torbjørn Dyrud, og Leif Anders Wentzel i duo med Per Strand.

Unge Grein

22. juli får publikum endelig mulighet til å møte bandet Grein, som består av Mads Sølsnes Gjetmundsen, Andreas Rukan, Iver Armand Tandsether, Ola Øverby og Kristian Haug. Sammen ble de sist sett og hørt som support for D.D.E. under Akevittfestivalen i fjor, og gutta ga da til kjenne store planer for sitt alternative popband.

29. juli spiller Hans Esben Gihle, mens Lewi Bergrud lørdagen deretter kommer i duo med sambygdingen Joakim Solbakken, kjent fra Humming People. 

Bråstad Trio står på plakaten 12. august, mens Mårråstund-sesongen i år avsluttes med Hege Øversveen 19. august.