Kultur kontra sykehjem

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Bækkelunds utvidede helse- og omsorgsbegrep (OA 15. juni)

Enig i at kulturmangfold er viktig i et folkehelseperspektiv og for å bidra til den enkelte innbyggers livskvalitet. Gjøvik har hatt et bredt kulturliv i alle år – selv uten kulturhus, kreativiteten har overlevd trange fysiske kår, heldigvis. For friske, oppgående personer, enten de er unge eller gamle, er det kanskje «svært mye god helse i et velfungerende og allsidig kulturbygg» som du skriver, men for syke, pleietrengende mennesker – det debatten har dreid seg om i OA, våger jeg å påstå at de fleste ville ønske seg ei seng og et personale, heller enn kulturtilbud.

Nei, vi ønsker ikke en kommune bestående kun av pleiere og pleietrengende, men dit kommer vi heller aldri. At Gjøvik kommune har 238 heldøgns plasser (sykehjem / langtidsplasser og bokollektiv) på 30.694 innbyggere, det er heller ikke mye. Siden det er problem for 90-årige innbyggere som trenger heldøgns omsorg å få en plass pr. i dag, er det jo på tide å planlegge videre utbygging, når vi vet at om noen år er det dobbelt så mange gamle i Gjøvik. Selv om de fleste greier å bo hjemme lenge, vil vi med langt flere som runder 90 år (gjennomsnittsalderen øker, pluss store barnekull etter krigen), trenge dobbelt så mange plasser om noen år, da går det ikke an å vente med å bygge nye.

Ellers må vi tenke ut en helt annen måte å organisere omsorgen på. For få faste plasser i sykehjem, vil kreve flere ansatte som kjører rundt fra pasient til pasient flere ganger i døgnet (tenk så mye pasienttid som blir borte i bilkjøring….).

Bækkelund skriver «det er meget bra at våre politikere er opptatt av å organisere vår alderdom på best mulig måte». Vi er selv ansvarlig for å planlegge alderdommen vår, hvordan og hvor vi best kan ta hånd om oss selv lengst mulig, uten behov for hjelp fra det offentlige, det er ikke en politikeroppgave.

Behovene er heller ikke «uendelige» som Bækkelund skriver – Gjøvik har redusert tidligere plasser i aldershjem (som var en utmerket ordning) og sykehjemsplasser betraktelig de siste tiårene. Nå diskuterer vi den aller mest nødvendige hjelpen, når du som pleietrengende ikke greier å ta vare på seg selv lenger, som å lage mat, spise mat, personlig hygiene og toalettbesøk – det er DA du trenger en sykehjemsplass UTEN å måtte kjempe for den, eller vente i uker, måneder og år. Akkurat når du er på den plassen i livet, tror jeg rett og slett du gir blaffen i om det finnes kulturhus eller ikke.

Venter Gjøvik for lenge med å bygge nye sykehjemsplasser, blir det for stort etterslep og kommunen kommer til å streve med å gi forsvarlige helsetjenester i overskuelig framtid. Ved kun å sjekke fødselsdatoene på innbyggerne, får kommunen svar på hvor mange som blir over 80 år for eksempel i 2030 – det går fort dit, hvor mange flere plasser trengs på 10 år, om dekningen skal være bedre enn i dag?

Ja, politikk er å prioritere – eller å forsømme i riktig rekkefølge, som det også heter. Det er ikke lenge siden vi åpnet eksisterende kulturhus, inkludert kulturtrappa, hvordan arbeidsforholdene for musikere er bak scenen vet jeg ikke, men det må kunne forbedres i eksisterende bygg. Det finnes mange små scener i byen, på kafeer og bakgårder, og vi har Gjøvikhallen. Kan ikke Gjøvikhallen bygges om og opp i høyden forresten, som kulturhus? Med glassbygde overganger både til Vitensenteret / Glassverket (hvor det kan lages intimscene) og Litteraturhuset / Biblioteket? Med parkeringshus i Skolebakken / Brennerigata i det nye Farverikvartalet, og hvor en av blokkene i Farverikvartalet kunne bli nytt sykehjem i sentrum.

Om Bækkelund er opptatt av kultur i et folkehelseperspektiv, håper jeg også han er pådriver for at lokale musikere / kulturskoleelever kan reise rundt på institusjonene, og dele musikkgleder med dem som uansett ikke er i stand til å komme seg til et kulturhus – for å booste livskvaliteten til beboerne. Trenger vi å bli tatt hånd om i livets sluttfase, tror jeg vel ingen velger å bli kjørt til kulturhuset, men jeg kan godt si meg enig med Ole Brumm: ja takk, begge deler.

Siv Elin Mellum

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken