Krysser fingrene for normal trening og kamper i bredden

BREDDE: - I et samfunnsperspektiv er det åpenbart breddefotballen som er viktigst både for oss i krets og NFF sentralt, skriver artikkelforfatterne.

BREDDE: - I et samfunnsperspektiv er det åpenbart breddefotballen som er viktigst både for oss i krets og NFF sentralt, skriver artikkelforfatterne. Foto:

Av
DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I to måneder har det vært stans i normal fotballaktivitet for rundt 1800 klubber over hele landet. I NFF Indre Østland har 17.275 spillere – de aller fleste barn og unge – vært rammet av dette.

Det har vært en særdeles krevende periode får både klubber og spillere, og som kretsleder og daglig leder er vi stolte over hvordan klubbene våre har tatt del i samfunnsdugnaden, iverksatt kostnadsparende tiltak og lagt til rette for tilpasset aktivitet etter hvert som myndighetene har gitt grønt lys. Folkehelseinstituttet har nå gitt positive tilbakemeldinger på NFFs planer for gjenåpning av toppfotballen innenfor forsvarlige smittevernrammer. Det gir grunnlag for optimisme også for oss som først og fremst representerer breddefotballen.

Normalt sett skulle sesongen skulle vært godt i gang nå både for topp og bredde. Spillere på nærmere 1500 barne- og ungdomslag i vår krets skulle levendegjort NFFs visjon: Fotball for alle – glede, drømmer og fellesskap.

Koronapandemien har foreløpig satt en effektiv stopper for det.

Norsk fotball har i likhet med andre organisasjoner og enkeltmennesker forståelse for at myndighetene har innført svært inngripende tiltak for å verne om liv og helse i en krevende og uoversiktlig situasjon.

I Norge har vi 377.000 spillere, 1800 klubber, 150.000 frivillige, i tillegg til over 3000 ansatte. Vår krets består av hele 2659 lag. For de mest utsatte og sårbare barna er fotballen, og fellesskapet den representerer, av uvurderlig betydning. Denne gruppen er dobbelt sårbare i en tid hvor verken offentlige tilbud eller idretten er tilgjengelige arenaer som før. Det er ikke uten grunn at vi i kretsene har slått alarm på denne gruppens vegne.

Norge er ett av landene i Europa med flest fotballspillere i forhold til folketall. Den norske fotballmodellen skiller seg også ut gjennom et unikt samspill mellom topp og bredde. Ikke bare fordi bredden leverer spillere oppover i kjeden, men også fordi toppfotballen finansierer en stor del av programmene i breddefotballen og for barn unge gjennom kretsene. Det er også bakgrunnen for at vi i krets står fjellstøtt bak ønsket om å komme i gang med toppfotballen så raskt som mulig. Fordi alt henger sammen med alt. Vi i NFF Indre Østland trenger lokomotivene Kongsvinger Toppfotball, HamKam, Raufoss Fotball og FK Fart både sportslig og økonomisk for å utvikle aktiviteten vår også i bredden.

Selvsagt skal norsk fotball følge rådene fra helsemyndighetene. Men fordi vi vet hvor viktig vår aktivitet er for så mange, etablerte NFF sentralt – i samarbeid med NIF og andre særforbund – tidlig en dialog med Folkehelseinstituttet om treningsråd. Resultatet er som alle vet fotballens koronavettregler og en gradvis tilnærming mot normal trening. Det har vært utrolig viktig både for klubbene våre, men også for spillerne våre.

I et samfunnsperspektiv er det åpenbart breddefotballen som er viktigst både for oss i krets og NFF sentralt. Hele norsk fotball krysser nå fingrene for at toppfotballen får klarsignal til å komme i gang igjen, og at standarden som settes der skaper rom for at barn og unge i vår krets snarest kan komme i gang med vanlig trening og kamper igjen. Det betyr mye for svært mange.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken