Rådgiver Frida B. Jensen hos Spiseforstyrrelsesforeningen er en av flere som er kritiske til filmen Selvportrettet. Hun har skrevet en kronikk om filmen hvor hun forteller at hun opplever at sykdommen gjøres til noe fascinerende, underlig og flott. Hun gjentok kritikken i Dagsnytt 18 på NRK, mandag kveld.

– Jeg er redd for at sykdommen skal romantiseres og helliggjøres. At den blir framstilt som noe vakkert, sier Jensen.

Reaksjoner

Hun forteller at mange har reagert på filmen.

– Det er telefoner og henvendelser fra syke, pårørende som er fortvila. Noen føler seg ikke syke nok etter denne filmen. De er opprørt over plakatene og mener det ikke er mulig å gå noen steder uten å bli minnet på sykdommen, sier Jensen.

Les også Terningkast 6

Det er ikke pent, men det er vakkert

Selvportrett er filmen om kunstner Lene Marie Fossen, som døde av sykdommen anoreksi. Med filmen ønsket filmskaper Margreth Olin å åpne opp en offentlig samtale rundt anoreksi, som er den tredje hyppigste dødsårsaken blant unge kvinner i Europa.

Margreth Olin forteller at hun har fått med seg kritikken, men at man ikke kommer unna å lage en film om Lene Marie Fossen og hennes sykdom uten å vise fram bildene og snakke om estetikken i bildene.

– Jeg opplever at Fossen er veldig god til å formidle hvordan det er å være på innsiden av denne sykdommen. Hun har levd med den i 20 år. Vi løfter også fram Lene Maries bilder, det gjør vi fordi vi opplever at hun er en stor kunstner. Hun løfter bilder av seg selv opp på et høyere nivå, slik at bildene blir et bilde på allmenn lidelse, sier Margreth Olin.

– Det er ikke pent, det er ikke vakkert

Hun understreker at verken hun eller fotograf Morten Krogvold har sagt at anoreksi er vakkert:

– Det er ikke pent, det er ikke vakkert. Gjennom bildene uttrykker Fossen en veldig stor lidelse, men hun tar bilder som holder en høy klasse. Det er noe annet, sier Olin.

– For meg framstår dette som det motsatte av romantisering og idealisering. Fossen framstiller sykdommen veldig rått og brutalt. Akkurat som den er, sier Olin på Dagsnytt 18.

Lege Charlotte Lunde mener at filmen er etisk problematisk.

– Dette er ikke bare portrett av en fotograf med et kunstnerisk prosjekt, men også av en alvorlig sykdom. Jeg synes det grenser mot en idealisering av denne sykdommen, sier hun på Dagsnytt 18.