Sander Eitrem sjokkerte både seg selv og alle andre da han like godt vant B-gruppa på 5000 meter i polske Tomaszów Mazowiecki fredag.

Med tida 6.23,74 ville Skreia-gutten, som representerer Nord-Odal, blitt nummer seks i A-gruppa. Sander slo blant andre Sven Kramer på distansen i Polen.

– Det var en rå 5000 meter og litt av en debut. Nå er han nok klar for A-gruppa neste gang, sier Kristian Ulekleiv.

Gjøvik-løperen var mektig imponert over den nesten to meter lange totningen, som nå seiler opp om en het kandidat til å gå 5000 meter under OL i Beijing.

Det samme er også Ulekleiv, som leverte en sterk 1500 meter lørdag. Tida, 1.47,55, holdt til niendeplass totalt blant verdens aller beste på distansen, og bare fem hundredeler bak Peder Kongshaug, som han knepent tapte for i parløp.

– Det er litt tidlig å begynne å snakke om OL, men jeg er nok mer aktuell etter disse to løpene på 1500 meter enn jeg var tidligere, innrømmer Ulekleiv.

Identiske løp

Han leverte to nærmest identiske løp som han gjorde på Hamar for 14 dager siden, både på 5000 og 1500 meter.

– Jeg er veldig godt fornøyd med å gjenskape det jeg gjorde på Hamar, for isen her i Polen går for å være litt tregere. At jeg er stabil på 1.47-tallet på 1500 meter er noe jeg aldri har vært før.

25-åringen er derimot klar på at han ikke klarer å følge Sander Eitrem på 5000 meter nå.

– Nei, jeg tror ikke jeg skal prøve meg på ham nå. Sander slo mange veldig gode løpere, og at det var i verdenscupdebuten er ekstra kult.

Sander Eitrem satte personlig rekord også på 1500 meter lørdag. Tida 1.49,44 holdt til 14. plass i B-gruppa.

Anstrengende lørdag

For Ulekleiv ble det en hektisk og ikke minst fysisk anstrengende lørdag.

Først gikk han semifinale i fellesstarten – totalt 16 runder – deretter den solide 1500 meteren, før det var klart for finale på fellesstarten og ytterligere 16 runder.

– Det var nok en av de tøffeste dagene jeg har hatt rent fysisk. Dessverre ble finalen i fellesstarten delvis ødelagt et par runder før mål. Både Joey Mantia og jeg holdt på å tryne, men fellesstart er en artig øvelse og noe jeg håper å få gå mer av framover.

Japaneren Masahito Obayashi og Ruslan Zakharov var i en klasse for seg på fellesstarten. Ulekleiv til slutt ble nummer ti, men under sekundet bak Andrea Giovannini på fjerdeplass.

Stavanger neste

Han var reserve på lagtempolaget i søndagens konkurranse.

Neste helg forflytter verdenscupen seg til Norge og Stavanger. Der blir det trolig bare 1500 meter på Eitrem og Ulekleiv. 5000 meter står nemlig ikke på programmet i den nye, norske skøytebyen.

Det gjør distansen derimot i Salt Lake City og Calgary, hvor de to neste verdenscupløpene arrangeres.