Gå til sidens hovedinnhold

Kriminelle og andre katter

«Kriminelle og andre katter i historisk utstilling datert til 1600-tallet» av Jan Terje Rafdal

Innsendt

Kriminelle og andre katter i en historisk utstilling datert til 1600-tallet, katteduett arrangert av Flagstad-festivalen og performance forestilling av kunstneren gir en usedvanlig kunstutstilling og åpningsarrangement i Galleri EKG på Hamar.

Utstillingen åpnes for publikum fredag 11. juni. Dette er galleriets samarbeidsprosjekt med Flagstad Festivalen. Utstillingen er åpent for publikum til og med 31. juli.

Jan Terje Rafdal er kunstneren bak prosjektet «Kriminelle og andre katter» som er ikke bare bilder, men historie, eventyr og performance. Galleriet er innredet som fransk salong fra gamle tider. Store og mindre malerier med antikk rammer ser ut som de er fra 1600-tallet, men det er de ikke.

Enkelte motiver kan knyttes til gamle historiske verk, har katter isteden av mennesker. Andre del er «fange portretter» (de også katter) og hver eneste katt har en kriminell historie. En del av historiene presenteres av Jan Terje Rafdal som spiller rollen som «kurator for Statsgalleri for rikskunst».

Flagstad festivalen åpner arrangementet med Katteduett av Marthe Werring, sopran, Anna Otervik, mezzosopran og Ivan Ivanchev, piano

Om utstillingen:

«Felix Fiigenschou (oppdiktet kunstner) er av mange ansett som en fremragende kunstmaler i første halvdel av 1630-tallet. Oppsiktsvekkende er at Fiigenschou var en katt virksom under den såkalte «felidae epoken». Verkene bærer preg av et barokt mesterskap som få katter kan gjøre etter. En virtuos virksomhet, vars kloremerker er synlige den dag i dag.» kilde Statsgalleriet for rikskunst. Felix Fiigenschou skal ha livnært seg som portrettmaler ved siden av sin virkelig kunstnerisk virksomhet. Portretter av kriminelle katter med fangehistorie er mildt sagt underholdende.

Kunstner bak prosjektet:

Jan Terje Rafdal (f. 1974) er en mangslungen kunstner: maler, tegner, grafiker, numismatiker og arkeolog. Mest kjent som landskapsmaler og for det særpregede kunstprosjektet om kattefolkets historier. Innkjøpt bl.a. av Statministerens kontor (2014), Nasjonal Klageorgan for Helsetjenester, Hanpshire Country Council Contemporary Art Collection

Kommentarer til denne saken