Mintes Jaffe-familien

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

I dag er det nøyaktig 70 år siden russiske soldater rykket inn i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau i Polen og befridde de 7000 gjenlevende fangene der.

Den internasjonale Holocaust-dagen ble også markert i Minneparken ved skysstasjonen i Gjøvik, med drøyt 30 mennesker til stede. Håvald Slåtten fra Gjøvik og Toten Israelforening la ned blomster ved minnetavlen og holdt en tale med utgangspunkt i Jaffe-familien fra Gjøvik.

Familien, som besto av far Samson, mor Ruth og deres tre sønner Mendel, Robert og Arnold, ble sendt til Auschwitz og endte sine dager der i 1942.

Den jødiske familien var godt integrert på Gjøvik. De bodde på Tongjordet og foreldrene drev butikken Londonbasaren. Det var en billigbutikk, som lå i Sommerfeldtsgate, der frisørsalongen Iris ligger i dag. Guttene gikk på skole i Gjøvik og hadde norske venner.

Deportert med Donau

– 26. november 1942 ble hele Jaffe-familien sendt til Auschwitz med skipet Donau sammen med totalt 532 norske jøder; 302 menn, 188 kvinner og 42 barn. Mest sannsynlig ble hele Gjøvik-familien ført rett i gasskamrene ved ankomsten, 1. desember, sa Håvald Slåtten.

Må ikke glemme

Han oppfordret alle til å hedre den jødiske familiens minne, og aldri glemme det som skjedde. Samtidig pekte han på farene som truer jødene i Norge, Europa, Midtøsten og andre steder i verden i dag.

– Jøder blir drept fordi de er jøder. Det så vi et godt eksempel på for noen uker siden i Paris, da det var gisseltaking og drap i et jødisk supermarked, sa han.

Politisk ukorrekt

Slåtten mente at det er mange grupperinger som står bak dagens trakassering, forfølgelse og drap av jøder.

– Gammelnazister og nynazister, høyreekstreme ja. Men først og fremst har hatet fått ny kraft fra unge og nokså tallrike islamister, hevdet han.

– Alt dette er sterkt underkommunisert. Det skal det ikke snakkes om. Det er underlig nok politisk ukorrekt, framholdt han.
Tirsdagens markering ble arrangert av Med Israel for fred (MIFF) og Gjøvik og Toten Israelforening.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken