Alt er lov i krig og kjærlighet. Og politikk, vil noen kanskje tillegge. For sannelig pløyer Arbeiderpartiet ny mark i Innlandet ved å slå sine pjalter sammen med Høyre, i tillegg til MDG, for å sikre seg flertallet i fylkestinget.

Tilbake sitter Senterpartiet og er forbannet. «Breen var aldri ute etter et samarbeid. Det var et spill for galleriet. Han vil styre selv, alene, med støtte fra H og MDG», skriver nåværende fylkesordfører Aud Hove på Facebook, i et svar til SVs fylkestopp Anne Lise Fredlund, som mener Ap har solgt seg til Høyre for å kunne legge ned videregående skoler og få fylkesordføreren. «Pinlig», skriver Fredlund.

Mens Aps tidligere fylkesordfører Even Aleksander Hagen er blant de som gratulerer, og mener samarbeidet gir et godt utgangspunkt for å styre fylkeskommunen de nærmeste fire åra.

Ap har de siste ukene sendt opp et par prøveballonger som gjør at utviklingen ikke bør komme helt som lyn fra klar himmel. Påtroppende fylkesordfører Thomas Breen sa i OA-podden at han grunnleggende er en rødgrønn mann, men; «vi ser noen størrelser foran oss i perioden som vi går inn i og en historikk fra perioden som har vært, som gjør at Ap kanskje er mer åpen for å se på forskjellige ting enn vi har vært før.»

Den nyere historikken inneholder selvsagt det Ap opplevde som noe nær et kupp, da samarbeidspartner Sp hadde fått med seg én utbryter fra Aps fylkestingsgruppe og fikk flertall for folkeavstemningen om Innlandet. Det gikk som kjent ei kule varmt i denne kampen, hvor Ap og Sp ble hovedmotstandere. Ting ble sagt og gjort i kampens hete, som kan ha satt spor.

Les også

Så sterkt og uhyggelig at vi ikke kan late som ingenting

I alle fall brøt Sp ut av samarbeidet med Ap på fylkesplan i fjor vinter. Den gang sa Hove at man da allerede i flere måneder hadde kjent på at «vi i Sp og Ap hadde utfordrende roller i noen ulike saker». Mens Hagen sa seg overrasket, og la for dagen en tro på at begge partier var forberedt til å reforhandle en felles plattform.

Tilliten var neppe helt restituert før de nye forhandlingene startet tirsdag. Alle hadde på forhånd varslet at de var åpne for nesten alt. Og nå er altså rollene snudd om. Denne gang er det Sp som sier seg overrasket over at Ap ikke ville vente til et andre sonderingsmøte mellom de rødgrønne før Ap gikk inn i en avtale med sosialistenes tradisjonelle hovedfiende.

Den som lyttet til OA-poddens episode med fylkestoppene, er neppe overrasket over at Ap står nærmere Høyre enn Sp i en av de store utfordringene fylkeskommunen står overfor; at det blir færre elever, fordelt på mange videregående skoler, med en tilbudsstruktur som ikke svarer til arbeidsmarkedets økende behov. Første punkt i den nye valgtekniske samarbeidsavtalen er å gjennomføre strukturprosessen som er igangsatt. Altså at det trolig blir færre skolesteder, i alle fall i fylkeskommunal eie.

Om Ap mener sterkt at det er veien å gå, blir i alle fall dette punktet enklere å få gjennom i flertall med Høyre.