Roger Ruud lider av lymfekreft, og sto fram i et stort intervju i VG med sin sykdomshistorie i 2021.

– Denne kreften er uhelbredelig, og ikke snill. Den er saktevoksende, ja. Men jeg blir ikke kvitt den, og må bare leve med den. Nå ser jeg bare to år fram i tid. Alt ut over det er bonus, sa Ruud til avisen den gang.

Oppmerksomhet i sosiale medier

Etter en ny kreftoperasjon, gir nå Roger Ruud svært rosende ord til sine behandlere via Facebook og har fått nærmere 450 lykkønskninger og hilsninger om god bedring.

– Her er det veldig hyggelige folk og topp service. Det er mange i serviceyrker som har en hel del å lære her, skriver Roger Ruud.

Derimot får regjeringens helsepolitikk tommelen ned av den gamle hopplegenden fra Lensbygda, som mener sykepleiere og helsepersonell burde få en økt status og lønn.

– Støre, Vedum og deres disipler. som tross alt er i serviceyrket og skal hjelpe alle landets innbyggere, burde ta læring herfra. Dette er en yrkesgruppe som er noe av det viktigste vi har, derfor må det legges til rette for en enorm økning innenfor helsevesenet, skriver Ruud videre.

OA har forsøkt å få Roger Ruud i tale, men har ikke lykkes.

«Folk møter veggen»

– Før ba helsepersonell om ekstra vakter fordi de likte seg på jobben og syntes det var hyggelig med litt ekstra i pungen. Nå blir de pålagt ekstra vakter og blir totalt utslitt. Det går utover unger og familie. I verste fall møter folk veggen. Ekstra inntekter beskattes slik at det egentlig er bortkastet, kritiserer Ruud.

Tross den vanskelige situasjonen han ser rundt seg i Norge, uttrykker han stor takk, og føler seg heldig.

– Mange har ikke disse pengene, spesielt ikke med alle prisøkninger over hele linja for folk flest nå om dagen. Mange opplever inkasso og fortløpende problemer etter å ha mottatt behandlinger. Man blir ikke fortere frisk av det, skriver Ruud.

Egenandelen man må betale før man får frikort er på 3040 kroner i 2023. Det er en del helserelaterte kostnader som ikke går inn under egenandelen: Medisinsk forbruksmateriell som bandasjer og bedøvelsesmidler, uteblivelse av oppsatt time, utskrift eller kopi av journal samt forsendelse av resepter.

Ni verdenscupseiere

Det har gått 35 år siden Roger Ruud fra Lensbygda tok sin siste pallplassering i verdenscupen, med andreplass i Willingen. Etter det tok det 28 år før Kenneth Gangnes fra nabobygda kom på seierspallen.

Ruud har ni verdenscupseire i hopp fra 1980 til 1985.

Ruud er også kjent for å ha deltatt i «Skal vi Danse» i 2016, hvor han valset seg inn til en åttende plass, og i «71 grader nord», hvor han ble en kjent skøyer.

Roger Ruud er også blitt aktuell igjen gjennom Urbane Totningers Chat Noir-show, hvor Lewi Bergruds låt om hoppstjerna fra Toten blir trukket fram igjen.