Kreftforeningen starter ny kjøretjeneste

Kreftforeningen oppretter et nytt tilbud i hele landet for å hjelpe de mest sårbare. Valdres det første stedet i Innlandet kjøretjenesten etableres.

DEL

– Koronapandemien gjør mange kreftpasienter bekymret, og flere kjenner seg spesielt utsatt for smitte og trenger litt ekstra støtte. Gjennom Kjøretjenesten ønsker vi å gi disse pasientene et tilbud slik at de kommer seg trygt frem og tilbake når de skal til apoteket for å hente ut medisiner, eller når de skal til kontroller og behandling på sykehus eller hos fastlegen, sier Berit Jevnaker, distriktssjef i Kreftforeningen.

Etterspurt tilbud

– Kreftpasienter forteller oss at transport er noe de trenger hjelp til. Mange kreftpasienter har ikke bil selv eller er ikke er i form til å kjøre. Ikke alle har pårørende eller andre som har anledning til å hjelpe. Disse pasientene kan Kjøretjenesten hjelpe. Vi henter pasientene hjemme, kjører til timen eller til apoteket, venter til de blir ferdige og kjører dem hjem, forklarer Jevnaker. Hun understreker at det kun gjelder kjøreturer til kreftrelatert behandling, og at tilbudet gjelder innenfor de seks Valdres-kommunene.

Godt smittevern

– Sjåførene skal til enhver tid følge rådene fra Folkehelseinstituttet om smittevern for sårbare grupper. De frivillige må være helt symptomfrie for å ta et oppdrag. Hver bil har sitt rengjøringssett, og det er strenge rutiner for hvordan bilen skal rengjøres mellom hver kjøretur, sier Jevnaker.

Kreftpasienter som ønsker å bruke Kjøretjenesten må også være symptomfrie for koronasmitte.

Engasjerte frivillige

Det er Kreftforeningens frivillige som er sjåfører. I Valdres er det foreløpig tre frivillige som står klar til å ta på seg kjøreoppdrag. Ida Skrindsrud og Åge Sveen skal være gruppeledere for Kjøretjenesten i Valdres.

– De frivillige sier det føles ekstra viktig å gjøre noe for de som virkelig trenger det under koronautbruddet. Kjøretjenesten vil gi disse en mulighet til å bidra, sier Skrindsrud.

Karianne Løvlie Tuvmarken og Jan Erik Mathisen er to av de frivillige som er klare til å ta på seg kjøreturer.

- Hensikten er å hjelpe de kreftpasientene som trenger det mest, og som ikke har pårørende eller andre som kan hjelpe seg med transport. Vi vil gjøre hverdagen for de kreftrammede så god som mulig. Vi gleder oss til å få kjøreoppdrag, og vi håper på god respons og mange kjøreoppdrag, sier de.

Målet er å få frivillige i hver kommune i Valdresregionen.

- Det skal det være enkelt for dem å bestille transport med oss. Valdres er stort, og vi trenger flere frivillige så vi kan hjelpe de som har behov. Dersom noen leser dette og tenker at de har lyst til å være med som frivillig, så ta kontakt med oss, sier Skrindsrud.

Mer enn en kjøretur

Kjøretjenesten er ikke bare transport til og fra, men også et viktig møte mellom mennesker.

- Møtene mellom sjåfør og passasjer vil bety utrolig mye. Med denne kjøretjenesten får de kreftrammede en frivillig de kan lene seg på. Det skal være hyggelig og en god opplevelse for begge, og gi begge parter mye tilbake, sier Åge Sveen, gruppeleder og frivillig i kjøretjenesten Valdres.

– Vi vil også etterstrebe at samme frivillig er sjåfør for samme kreftpasient hver gang. Dette skaper trygghet for begge, både i forhold til smittevern og ikke minst det sosiale, opplyser Sveen.

– Kreft tar ikke pause

Karianne og Jan Erik håper at de som trenger Kjøretjenesten tar kontakt. Mange kreftpasienter synes det er vanskelig å be om hjelp.

– Kreft tar ikke pause, og kreftpasienter trenger oss mer enn noen gang. Vår viktigste oppgave er være til stede for dem og deres pårørende. Vi håper Kjøretjenesten vil gjøre hverdagen litt enklere for de som trenger det, og gi dem en bekymring mindre, sier de.

Kjøretjenesten kan enten bestilles gjennom appen Nyby eller du kan ringe Kreftforeningen på 21 49 49 21 og få hjelp til registrering. Helsepersonell eller pårørende kan også bestille på vegne av pasienter.

Fakta om Kjøretjenesten


Kreftforeningens Kjøretjeneste er et nyopprettet tilbud som tilbyr trygg transport for kreftpasienter som skal til og fra sykehuset, til legen eller gjøre ærender på apoteket.

Tilbudet er gratis.

Kjøretjenesten er for:

· kreftpasienter som bor i Valdresregionen

· kreftpasienter som ikke har egen bil eller som ikke er i stand til å komme seg til sykehus, lege eller apotek på egenhånd

· kreftpasienter som ikke ønsker å ta offentlig transport

· Kreftpasienters om ikke får dekket sine reiseutgifter fra det offentlige.

· Kjøretjenesten tilbys foreløpig i Trondheim Stavanger, Tromsø, Bergen, Kristiansand, Oslo og ValdresArtikkeltags

Kommentarer til denne saken