Gå til sidens hovedinnhold

Krav om at Gjøvik kommune trekker økonomisk støtte til arrangementet 12. oktober

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg viser til diverse medieoppslag om at Byen vår Gjøvik 12. oktober planlegger at 3000 mennesker som et rekordforsøk, skal drikke en viss mengde akevitt i løpet av 20 minutt. Ifølge OA sier festivalsjef Line Kildal i Byen vår Gjøvik (BVG) følgende om dette: – Vi skal vise at vi ikke bare er gode på ski, men også til å drikke brennevin.

Finn Olav Rolijordet har min fulle støtte når han skriver blant annet dette: Som avtroppende varaordfører vil jeg beklage at noen har satt seg som mål å gjøre Gjøvik til en brennevinsdrikkehovedstad. Dette er et rekordforsøk jeg ikke har kjent til før jeg leser det på nett nå i kveld. Jeg har i perioden gjort et lite stykke arbeid i forbindelse med å revidere ruspolitisk handlingsplan. I den sammenheng er allerede Akevittfestivalen kontroversiell. Som leder av Felles Politiråd har jeg vært med på å få fokus på forebyggende arbeid.

Alvoret i saken understrekes ytterligere i denne kommentaren som også er gjengitt i OA: Tidligere Forut-leder Morten Lønstad følger opp i Rolijordets tråd: Dette er en helt tåpelig idé som setter Gjøvik i et latterlig lys. En rekord vi ikke bør være stolte over å få.

Gjøvik kommune er en av fem eiere som står bak BVG. Gjøvik kommune eier og driver 15 barne- og ungdomsskoler der holdningsskapende arbeide mot bruk av rus har sin helt sentrale betydning. Gjøvik kommune er også engasjert i Politiets Fellesråd og bedriver aktivt bekjempelse av rusmisbruk fordi misbruk har så alvorlige samfunnskonsekvenser for barns oppvekst og voksne innbyggeres liv og hverdag.

Når BVGs ledelse lanserer forslaget som jeg har vist til innledningsvis, avslører utspillet en grunnleggende kunnskapsmangel og innsikt i rusforebyggende arbeid der modellæring er helt sentralt. BVG kopler alkohol til en kontekst der BVG har utelatt sitt ansvar som de har påtatt seg på vegne av sine fem eiere.

Jeg krever derfor at Gjøvik kommune trekker tilbake sin økonomiske støtte til arrangementet 12. oktober. Og jeg ber Gjøvik kommune innkalle til styremøte der ledelsen i BVG redegjør for bakgrunnen for sin befatning med saken.

Kommentarer til denne saken