Koronaviruset setter kulturlivet ut av spill: Flere store arrangementer er avlyst

HUMOR PÅ VENT: Etter at Folkehelseinstituttet har kommet med ytterligere innstramminger, må Paul Håvard Østby, Jonas Rønning og Gustav Nilsen avlyse årets FORUT festaften på Gjøvik kultursenter.

HUMOR PÅ VENT: Etter at Folkehelseinstituttet har kommet med ytterligere innstramminger, må Paul Håvard Østby, Jonas Rønning og Gustav Nilsen avlyse årets FORUT festaften på Gjøvik kultursenter. Foto:

Lista over kulturarrangementer som avlyses som følge av koronaviruset øker stadig.

DEL

Terskelen for å arrangere forestillinger og konserter blir bare høyere og høyere. På Gjøvik kultursenter skulle årets FORUT festaften med populære artister som Paul Håvard Østby og Gustav Nilsen gått av stabelen søndag kveld, men det arrangementet er nå avlyst.

– Det er en svært lei situasjon, men vi er enige med både kommunelegen i Gjøvik, artister og medarrangører om å avlyse forestillingen. Det skjer etter en helhetsvurdering sammen med lokale helsemyndigheter, artister og bidragsytere, sier kommunikasjonssjef i FORUT, Øyvind Strand Endal.

Ingen god ramme for fest

Flere som har kjøpt billett har tatt kontakt med FORUT med spørsmål. Tirsdag ettermiddag kom det også nye innstramminger for arrangementer fra Folkehelseinstituttet.

– Vi mener det ikke er forsvarlig å samle publikum og artister fra ulike deler av landet til et slikt arrangement. Det viktigste nå er å hindre spredningen av viruset i befolkningen. Med den usikkerheten som rår er det uansett ingen god ramme for en festaften, sier Endal.

FORUT kommer tilbake til om forestillingen kan settes opp på et annet tidspunkt.

– Vi er veldig takknemlige for at Klaus Sonstad, Urbane Totninger, Jonas Rønning og Ken André Ottesen stilte opp for FORUT og våre bistandsprosjekter. De har jobbet hardt for å lage en bra forestilling som vi nå ikke kan vise, og jeg håper at vi kan komme sterkere tilbake senere, sier Endal.

Også den tradisjonsrike og årlige bryllupsmessa i Innlandet, som avholdes i kultursenteret på Gjøvik, er utsatt. Den skulle etter planen arrangeres 22. mars i år og flyttes til 19. oktober. Det får OA bekreftet fra arrangør Jack Novak i Nova Entertainment.

– Det er forventet rundt 500 mennesker til bryllupsmessa, og det gjør at det ikke kan la seg gjennomføre nå. Jeg er enig i den avgjørelsen med tanke på den situasjonen og engstelsen som eksisterer rundt koronaviruset. Messa er ikke avlyst, men flyttet til høsten for å ikke legge det inn i sommermånedene, sier Enters til OA.

Andre konserter som er avlyst på Gjøvik kino & scene er Mjøscellistene på Friscena 12. mars og Marie Gram på Friscena 13. mars. Kjøpte billetter blir refundert.

MÅ OGSÅ AVLYSE: Marie Gram må avlyse slippkonserten på Friscena.

MÅ OGSÅ AVLYSE: Marie Gram må avlyse slippkonserten på Friscena. Foto:

Viggo-hyllest på vent

En annen som har måttet utsette i tolvte time, er Bent Ture Tomtum som sammen med Frifant skulle spilt konserten «I fotspora hass Viggo» på Folkets Hus i Hunndalen søndag kveld.

– Det er leit, men etter og vært i dialog med kommuneoverlegen, følger Frifant FHI og kommuneoverlegens anbefalinger og utsetter konserten, sier Tomtum som lover å komme tilbake når faren er over.

Men det er ikke bare Frifant som merker koronavisruset. UKM Oppland skulle egentlig arrangeres fredag 27. mars til søndag 29. mars, men er nå avlyst på grunn av koronaviruset. «Innlandet fylkeskommune jobber etter føre var-prinsippet og ønsker å unngå spredning av koronasmitten. Vi følger råd og anbefalinger fra lokale og nasjonale helsemyndigheter. Derfor velger vi å avlyse eller utsette en del arrangementer på ubestemt tid», heter det på fylkeskommunens hjemmesider der det også står at foreløpig går UKM Hedmark som planlagt. Etter planen går det arrangementet av stabelen 24. april til 26. april.

Og mens vi er inne på utsettelser: Gjøvik bibliotek og litteraturhus arrangement Harry Potter Book Night som lørdag 14. mars skulle huse flere hundre Potter-fans, har også valgt å sette arrangementet på vent.

– Vi har i dag valgt å utsette arrangementet. Det er etter FHIs retningslinjer. Vi har vanligvis rundt 500 innom på disse arrangementene, slik at det vil bli for stor fare for smittespredning, sier June Solberg ved biblioteket.

MÅ VENTE: Bent Ture Tomtum og resten av FriFant får ikke spille konsert søndag kveld.

MÅ VENTE: Bent Ture Tomtum og resten av FriFant får ikke spille konsert søndag kveld. Foto:


NM er avlyst

I det tallrike korpsmiljøet er det en rekke store arrangementer er i anmarsj, blant annet NM i janitsjar i Trondheim og Innlandsmesterskapet på Hamar 21. mars. Disse er er nå avlyst.

Ola Fredheim Haug, som dirigent for Bøverbru/Eina-KBN Skolekorps, synes det er leit at arrangementene er avlyst.

– Ungene og ungdommene yter maks, og jeg går fra hver eneste øvelse og er rørt over hva de får til og tenker at dette burde flere barn og unge få oppleve – å lage musikk sammen og kjenne på det gode fellesskapet man får ved å dra i samme retning. Jeg er stolt over korpset, og håper at vi får en mulighet til å vise resultatet av jobbinga i vinter for publikum, konkurranse eller ikke, sier Ola Fredheim Haug som har fått hilse på avlysningsspøkelset to ganger. Han er nemlig også dirigent i Musikklaget Ustemt, som må stå over NM i Trondheim:

Musikklaget Ustemt er et Gjøvik-basert korps for unge voksne som over en helg i måneden og kun spiller på NM hvert år. Det er kjempesynd og trist at NM er avlyst, men en klok og riktig avgjørelse å ikke gjennomføre arrangementet. Vi har jobber jevnt og trutt gjennom hele sesongen og korpset er fullt av energi og spilleglede nå, og har kontroll på det meste av musikken. Vi gledet oss stort til å framføre flott musikk for et stort publikum i Trondheim, og leter nå etter mindre, lokale arenaer å spille repertoaret vårt på. Vi håper selvsagt å få spille på Innlandsmesterskapet neste helg og venter i spenning på kommunelegens avgjørelse om arrangementet der.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags