Gå til sidens hovedinnhold

Nordens beste mannskor i Gjøvik kirke

Artikkelen er over 3 år gammel

GJØVIK: Dirigent Marit Tøndel Bodsberg Weyde frister med dyktige sangere og pene menn når hun leder Den norske Studentersangforening i Gjøvik kirke nå søndag 22. oktober.

Ikke bare har Den norske Studentersangforening (DNS) fått mye positiv oppmerksomhet siden Marit Tøndel Bodsberg Weyde overtok som dirigent i fjor høst, men Marit får også mye skryt fra kormedlemmene selv. Hennes inntreden som dirigent har ført til en «dramatisk økning i det kunstneriske nivået», blir det nevnt.

– Oi, det var da hyggelig å høre, sier dirigenten selv.

Marit Tøndel Bodsberg Weyde tør være godt kjent lokalt som engasjert i Vestoppland kammerkor og ansatt ved Musikkfolkehøgskolen Viken. Den har hun nå permisjon for å jobbe som universitetslektor ved Norges musikkhøgskole.

Stiller krav

Om sitt engasjement i DNS sier hun:

– Da jeg ble forespurt om dirigentjobben, satte jeg noen kriterier om prøvesynging og krav på opplæring. Det førte til at noen ramlet av. Jeg liker å pushe litt, og responsen har vært veldig god. Motivasjonen er veldig bra, og sangerne liker selv å bli pushet. Det er ofte litt lettere å få til med menn, sier Marit.

Koret vant i sommer begge klasser da det deltok i på Anton Bruckner-konkurransen i Linz, noe som igjen har ført til at koret nylig ble rangert som det beste mannskoret i Norden og blant de 100 beste korene i verden, uansett klasse.

Blant verdens beste

Nå er det ikke ukjent for Marit Tøndel Bodsberg Weyde å lede dyktige kor. Også det kvinnelige koret ved Universitetet i Oslo, Kvindelige Studenters Sangforening, singer hun dirigentstokken over. For tredje år på rad er de ranket som verdens beste kvinnekor, og på 17. plass blant verdens 1000 beste kor.

«For fulle seil» er tittelen på konserten med DNS i Gjøvik kirke søndag, og i Oslo torsdag som var.

– Tema for konserten gjenspeiler havet og livet på og ved havet. Ikke tilfeldig, siden koret ble stiftet i 1845 på en båt utenfor Færder fyr, på vei hjem til Oslo fra København, sier dirigenten.

På programmet står et bredt musikalsk spekter, fra norske viser til kjente shanties og videre til mer modernistiske verk. Her blir det garantert både gamle og nye favoritter for alle.

– Og selv om man ikke er så opptatt av korsang, er det jo en mulighet å komme for å se på mange pene menn, humrer Marit Tøndel Bodsberg Weyde.

Kommentarer til denne saken