Gå til sidens hovedinnhold

Vogntog fylt med alkohol forsøkte å stikke fra kontroll

Artikkelen er over 3 år gammel

Føreren av vogntoget som ble stanset på Varpet i Lunner kommune forklarte at han skulle snu for å kjøre via Sandvika til Hønefoss.

(Hadeland)

Et tysk vogntog forsøkte å unngå kontroll på Varpet kontrollstasjon langs riksveg 4 i Lunner tirsdag. Lastebilen ble stoppet ved 10-tida tirsdag formiddag.

Kontrollør Bjørn Uno Rogneby i Statens vegvesen forteller at vogntoget kom sørfra. Da føreren oppdaget skilt om kontroll forsøkte han å snu på en liten grusplass langs vegen.

Prøvde å snu

– Vi har monitor som viser hva som skjer når lastebilene oppdager kontrollskiltene, og når noen prøver å snu så pleier vi å sjekke hvorfor, sier Rogneby.

Da de fikk stoppet føreren spurte de hvorfor han snudde vogntoget. Føreren fortalte da at han var på veg til Hønefoss. En kompis skal ha ringt rett før han snudde, og anbefalt å kjøre om Sandvika istedenfor om Jevnaker.

– Vi trodde ikke helt på det. Vi sjekket kjøre- og hviletid samt vekt, og alt var i orden. Da gikk vi videre med lastsikringssjekk og undersøkelse av lasten, og fant en god del brett med øl, forteller Rogneby.

Tollvesenet overtok

Bilen var ikke full, men Rogneby har ingen formening om volum.

– Vi kontaktet Tollvesenet som overtok ansvaret for vogntoget, sier han.

Seksjonssjef Paul Ask i Tollregion Oslo og Akershus opplyser at det var 161 liter øl i lastebilen som ble stoppet på Varpet.

Inspektørene kontrollerte alle nordgående kjøretøy med vekt over 3,5 tonn. Det var ikke bare den tyske traileren med øl som fikk problemer.

 

Uten førerkort

– Vi stanset en litauisk sjåfør uten førerkort. Vi sjekket også ut at dette hadde skjedd ved flere kontroller tidligere. Hvis han ikke framskaffer kopi av førerkort snarest, vil han bli anmeldt for forholdet og noen andre må hente kjøretøyet, forteller inspektør Johnny Bjørsrud.

Kollega Arne Sørbekk forteller at en sjåfør ble stanset uten gyldig transportløyve og at en annen sjåfør ble stanset uten gyldig bombrikke.

– Det medfører 8.000 kroner i gebyr. Bombrikke er påbudt i transportkjøretøy, forteller Sørbekk.

 

Mange historier

De tre inspektørene er på vegen hver dag. De hører både den andre og tredje typen forklaringer når de påviser forhold ved kjøretøy.

– Derfor stusset vi på sjåføren som sa han hadde fått beskjed om å snu og kjøre om Sandvika for å komme seg til Hønefoss, sier de tre med smilet på lur.

 

Kommentarer til denne saken