Gjenopplev gallamiddagen og talene i videoen litt lenger ned i teksten.

Prinsessens mor brast. i stemmen da hun henvendte seg til alle unge voksne, 2004-utgaver, i Norge. Hun ba dem stole på seg selv, at de var bra nok - og uttrykte forståelse og omtanke for det store presset de står overfor idag.

En helt fantastisk tale, var tidligere Krf-rådgiver og forfatter Emil Andre Erstads dom i NRK-sendingen.

– En personlig tale, samtidig som det er en tale til alle unge og alle som skal inn i voksenlivet.Kong Harald har ingen planer om å gi seg med det første, men gir arveprinsesse Ingrid Alexandra gode tips til den dagen hun selv blir statsoverhode..

Flere andre roste både Kronprinsessen, men også Kongen og de andres taler under gallamiddagen

Rørende fra Kongen

Jeg har sagt det til deg flere ganger før, Ingrid, men en bestefar har lov til å repetere sitt viktigste råd om og om igjen: Vær deg selv. Og stol på at det er nok – alltid, sa kongen i sin tale under gallamiddagen på Slottet fredag kveld.

Prominente gjester fra inn- og utland er samlet til en koronaforsinket feiring av prinsessens 18-årsdag, som var 21. januar.

– Egentlig var det fint å få feire deg i to omganger – så vi fikk ro til å fordøye alt som skjedde i forbindelse med myndighetsdagen din i januar. For første gang var du med i statsråd, heldigvis uten vetorett – siden man aldri vet hva som kan komme fra en engasjert ung dame som deg, sa kongen til latter fra salen.

Se hele den flotte gallamiddagen her - saken fortsetter under videoen:

Utdannelse

Han fortalte at han denne fredagen i januar virkelig kjente på «styrken og tryggheten i at slekt skal følge slekters gang».

– Men dere må nok holde ut med meg en stund til! Og forhåpentligvis kan jeg fremdeles være til hjelp om det er ting du lurer på, kjære Ingrid, sa kongen.

Han understreket viktigheten av at den fremtidige tronarvingen tar seg god tid til skolegang og utdannelse.

– Og ikke glem å leke! Det har i hvert fall jeg god erfaring med selv. Jeg leker, som du vet, mest og best på sjøen. Og der trives heldigvis du også.

– Du er en skikkelig tøffing – som verken er redd for å hoppe i fallskjerm eller for å si din mening, sier dronning Sonja om prinsesse Ingrid Alexandra.

– Du er glad i vannsport. Du er god på ski. Du er også glad i skolen, og i å være sammen med venner og familie, sa dronning Sonja i kveldens første tale under gallamiddagen på Slottet fredag kveld.

Kunnskapsrik

Dronningen ønsket gjestene velkommen til den storslåtte festen i forbindelse med Ingrid Alexandras 18-årsfeiring, og hun sa noen varme ord om bursdagsbarnet:

– Du er klok, varm og kunnskapsrik. Og du har omsorg – som jeg også sa i din konfirmasjonstale – både for mennesker, dyr og naturen, sa en tydelig rørt dronning.

Prinsessens 18-årsdag var 21. januar, men på grunn av korona holdes de offisielle festene denne uken.

– Hold fast på den du er, Ingrid. Våg å tenke nytt og åpent; å gjøre ting på din egen måte. Og husk at det ikke er noe mål i seg selv å være perfekt. Du har alle forutsetninger for å ta kloke valg og få et liv som blir godt både for deg, dine nærmeste og dem du en dag skal være dronning for, sa dronningen.

Hun minnet om at skjebnen har gitt barnebarnet store oppgaver.

– Men på veien dit må du gripe mulighetene som byr seg med begge hender – for å lage din egen solide plattform. Alt du kan suge til deg av inntrykk, lærdom og erfaring vil komme deg til nytte senere i livet, sa dronningen, som inviterte alle til en skål på slutten av talen.