Jeg må innrømme, jeg er litt inhabil. Fotballpuben PT`s er min og ikke minst Liverpoolsupportere Gjøvik sin stampub. Men åkkesom; den pågående diskusjonen, nå også på politisk nivå, om at en pub midt i Gjøvik sentrum skal fratas eller gis begrensinger på skjenkebevillingen sin – og dermed kanskje miste det økonomiske grunnlaget for å drive videre – er rett og slett og slett nesten ikke til å tro.

PT`s ligger midt i sentrum, innafor det som er definert sone for denne type virksomhet, litt over 50 meter fra byens sentrale arena for uteserveringer. På den ene siden av gata har det vært nattåpent gatekjøkken og på den andre restauranthus med uteservering, «disco» og konserter, dette siden tidlig åttitall.

På PT`s er det ingenting av dette, men det er åpent for oss som liker å slå av en prat eller nyte et glass godt drikke servert av blid og raus betjening. Det er stamkunder, trivelig tullprat over en bardisk, forbrødring over fotballgrenser og ikke minst mange gode fotballkamper. Og aldri har jeg opplevd et støynivå noe i nærheten av det de overfornevnte etablissementer tidvis leverte.

Kan Gjøvik som by leve med at det er hvert enkelt sameie eller borettslag som skal kunne definere hvilke type skjenkesteder eller butikker som skal være hvor? Gjøres ikke den slags vurderinger gjennom reguleringsplaner og helhetlige prosesser med byutvikling og hvordan gjøre bykjernen attrakttiv for alle innbyggerene som bærende element? Om kommunen nå trår feil legger man ikke da i så fall opp til omkamper og klagebehandlinger herfra til evigheten? Og ikke minst; står man ikke da i fare for å miste kontroll over det man til nå selv har ment er en sentral del av viktig urbanisering og sentrums videre utvikling?

Et betimelig spørsmål er vel også om dette er et resultat av det som kan fremstå som en en villet politikk/utbyggingsstrategi der det midt i sentrum i mange år har blitt reist dyre boligkompleks som gjerne mennesker med romslig økonomi, dermed som oftest godt voksne, har hatt råd til å kjøpe. Så vet jeg at det de siste årene har blitt bygd flere større studentboliger i sentrum, også det villet politikk. Yngre mennesker som lever i og bruker sentrum mener de aller fleste av oss er bra og viktig, men vil ikke det også på sikt skape gordiske støyknuter om man ikke holder tunga rett i munnen denne gangen?

Men her er vi nå, full konflikt. Om det handler om dårlig saksbehandling eller at noen forsøker å diktere en hel bransje; hvor klokt var og er det egentlig å fylle sentrum med en i all hovedvekt eldre generasjon som deretter skal gis frikort til å «hysje» på oss som faktisk ønsker å bruke byen vår? Jeg, vi, heier selvfølgelig på en by for alle, uansett alder, men valgte du å kjøpe leilighet så midt i bykjerna det går an å komme – da bør det heller ikke overraske deg at det er litt liv og røre der.