Gå til sidens hovedinnhold

Kommuneoverlegen i Vang fronter opprop mot stortingsvaksinering: – Blir bare så feil og usolidarisk

Kommuneoverlege i Vang, Marit Tuv, mener det er feil at politikere skal prioriteres i vaksinekøen.

Kommuneoverleger fra hele landet reagerer sterkt på at regjeringen har valgt å prioritere stortingspolitikere i vaksinekøen. Nå ber de regjeringen snu.

– Hva er grunnen til at friske folkevalgte skal gå foran personer med risikofaktorer i vaksinekøen? Mange kronisk syke over hele landet har ennå ikke fått sin første dose, skriver 125 kommuneoverleger i et felles opprop publisert i VG.

Tuv er initiativtaker for oppropet.

– Jeg kunne ikke tro mine egne ører. Dette bryter med hele det solidariske systemet vi har basert oss på gjennom pandemien, sier hun til VG.

– Usolidarisk

Kommuneoverlegen forklarer at de siste månedene har brukt mye tid på at det ikke er mulig for folk å rykke fram i vaksinekøen. Det er på grunn av føringer for prioritering fra FHI. Poenget er at risikogruppen skal beskyttes.

Når regjeringen prioriterer seg selv framfor risikogrupper og helsepersonell, skaper det reaksjoner.

– Det blir bare så feil og usolidarisk, mener Tuv.

Det er ikke lenge siden det ble sendt ut et brev til kommunene, der helsemyndighetene poengterte at man ikke skal prioritere samfunnskritisk personell til vaksine.

– Kort tid senere setter de seg selv foran i køen med nettopp argumentasjonen om at jobben er samfunnskritisk. I et demokrati må de som styrer klare å holde seg til de føringene de selv har lagt, forteller Tuv til VG.

– Folk er frustrerte

De 125 kommuneoverlegene påpeker at Stortinget snart går inn i sommerferie.

– Sommerferie på Stortinget er ikke samfunnskritisk – det er derimot evnen til å snu når man har fattet en dårlig beslutning, heter det i oppropet.

Kommuneoverlegene påpeker at de har brukt mye tid de siste månedene på å svare på forespørsler fra innbyggere og interessegrupper som ønsker å rykke fram i vaksinekøen.

Og at det først denne uken ble åpnet for at vikarene som trengs for å holde helsevesenet i gang i sommerferien, kan få tilbud om vaksine.

– Folk er frustrerte, men de aller fleste venter solidarisk til det blir deres tur. Våre fremste folkevalgte derimot, har landet på at i uke 21 er tiden inne til å prioritere seg selv for koronavaksine, heter det i oppropet.

Vil sikre demokratiet

I en e-post til VG svarer statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Justis- og beredskapsdepartementet på kritikken fra kommuneoverlegene:

– Mer enn én av tre voksne har nå fått sin første vaksinedose. De fleste i risikogruppene er snart vaksinert. Derfor har regjeringen besluttet å vaksinere et begrenset antall samfunnskritisk nøkkelpersonell knyttet til myndighetenes håndtering av pandemien, og arbeidet i konstitusjonelle organer.

– Dette inkluderer blant annet vaksinering av personer i Høyesterett, i regjeringen, på Stortinget, i Helsedirektoratet og FHI. Vi ønsker slik å sikre at demokratiet og samfunnet fungerer i den videre pandemihåndteringen, skriver han.

Kommentarer til denne saken