Gå til sidens hovedinnhold

Keiseren har ingen klær!

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På folkemøtet om kommunesammenslåing på Hov i Søndre Land tok SV-eren Helge Røyne ordet mot slutten av møtet og ble gutten i eventyret som ropte ut at: Keiseren har jo ingen klær! Overført på debatten om kommunereformen; at alle sier, ved det de sier, at ingen vet noe som helst. Den såkalte reformen har intet innhold og bare et utydelig budskap: Nemlig at når noe blir større så blir det større og kanskje stort. Da lever vel folk bedre i store kommuner og best i de største? Nei, det er nærmest motsatt, noe Jan Tore Sanners mannskaper ikke greier å forklare, knapt nok bortforklare. Har for eksempel Norge for små kommuner?

Hvis vi i vårt fylke følger NHOs råd vil vi få Europas største kommuner i et av de minste landene, nemlig vårt. EU som høyresida og AP ellers anbefaler, har nesten utelukkende mindre kommuner enn vi har før reformen.

Er det virkelig lønnsomt med store kommuner? Spesielt høyrefolk bruker ofte begrepet «Robuste kommuner» men det er en tilstand og ikke en størrelse. Ingen er imot at deres kommune skal være «robust» men det er heller ingen garanti for at to robuste kommuner forblir i den tilstanden ved sammenslåing. Ingen har i denne debatten greid å påvise at det er lønnsomt å slå sammen kommuner.

Demokratiet bli også svekket! Pussig nok mener partier som argumenterer for privatiseringer at interkommunalt samarbeid svekker demokratiet. Å sette bort 5 prosent av virksomheten til et egeneid selskap hvor man selv bestemmer hvem som skal sitte i styret er altså mindre demokratisk enn rene privatiseringer? Hvor er den logikken?

Eldrebølgen da? Er det at folk blir eldre i dette landet et problem? Hvorfor kommer det opp som et problem i debatten om kommunesentralisering? Faktum er at dagens pensjonister er gode skattebetalere og bidrar til samfunnet på betydelig vis ellers også. Som kunder i det lokale næringslivet og ikke minst i frivillige organisasjoner. Eldre folk er en ressurs for kommunene uansett hva regjeringen, utredere og premissleverandører hevder.

Arbeidsledigheten, spesielt blant ungdom som enda ikke har hatt et ansettelsesforhold, er et mye viktigere område å ta tak i men der er heller ikke staten stor nok så det er vel heller ikke noe bra argument.

Både ekspertutvalget og utredningsutvalget til regjeringen har bestått av folk som ser seg tjent med sammenslåing av kommunene, noe Per Olaf Lundteigen har kritiser kraftig. For egen del vil jeg si at det minner om mafiabossen Vito Corleones utsagn: «Dette er et tilbud du ikke kan si nei til.» Selv har jeg adresse Søndre Land og det vil jeg gjerne beholde.

Kommentarer til denne saken