Gå til sidens hovedinnhold

Hvem betaler for storkommunen?

Artikkelen er over 5 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er sitert i OA på at jeg mener det er innbyggerne som får regninga for storkommunen. Det er kanskje noen som tror at det ikke blir noen regning fordi vi er lovd mere overføringer hvis vi slår oss sammen? Et leserinnlegg i dag peker på at det skal gis 23 millioner mer i året i framtida til den nye kommunen.

La oss se på eiendomsskatten. I Gjøvik er den på 4,4 promille, i Østre Toten er den på 2 og i Vestre Toten er den på 3,5 promille. Hvis den skal «harmoniseres», hva blir den da tro? Den stordriftsfordelen som man innbiller oss skal komme, kan kanskje benyttes til å senke eiendomsskatten ned til 2 promille. Da er eiendomsskatten i Gjøvik halvert og de 23 millionene vi skulle få ekstra må inn og tette det hullet. Hullet som oppstår ved å senke eiendomsskatten i Vestre Toten er ikke tettet, hvordan de tjenestene som den eiendomsskatten betalte for skal dekkes, vet vi da ikke. Det er altså mer nærliggende å tenke seg at det er eiendomsskatten i Østre og Vestre som skal opp.

Videre kan jeg hevde: prisen på SFO i Gjøvik vil gå opp. Prisen på vann og avløp (VAR) i Gjøvik vil gå opp. Dette mener jeg å lese ut av et dokument («Ressurser») som er utarbeidet av en av arbeidsgruppene for storkommunene – det er en sammenstilling av økonomiske ressurser, priser etc. i de tre nåværende kommunene.

Noen vil si jeg skremmer. Nei. Dette er å pirke rett inn i det vi motstandere av storkommunen har hevdet hele tiden: konsekvensene er ikke utredet, ikke når det gjelder framtidens eldreomsorg og ikke når det gjelder det framtidige prisnivået på kommunale tjenester. Vi burde ha beveget oss fra å tro at en storkommune er riktig til å vite at den er det. Det har vi ikke på noen som helst slags måte gjort, derfor må det stemmes nei den 30. mai.

Kommentarer til denne saken