– Kongepokalen er det største man kan vinne i boksing. Jeg har vunnet tre NM-titler i seniorklassen, men dette er noe helt annet. Å vinne kongepokalen betyr at man er den bokseren som har vært best i alle klasser. Det er fantastisk, sa en lykkelig Sayed Kazemi like etter å ha mottatt pokalen.

Sterk historie

Raufoss-bokseren var helt overlegen i finalen mot fjorårets NM-vinner Thomas Mathiesen. Unggutten var like suveren som måten han – bokstavelig talt – har slått seg fram på i Norge.

Det er nemlig en sterk historie som ligger bak kongepokalen.

Sayed forlot familien i landsbygda i Gasni i Afganisthan som 15-åring på grunn av politikk og krig. Han var helt alene.

– Jeg gikk og reiste i seks måneder gjennom 16 land før jeg havnet i Norge. Det var en tøff start på det nye livet mitt. Jeg hadde to valg. Jeg kunne sette meg ned å se alle begrensningene som lå foran meg. Eller jeg kunne se etter mulighetene. Jeg var veldig bestemt på at jeg skulle velge det siste, sier Sayed Kazemi.

Ba UDI om hjelp

Allerede da var interessen for boksing tent. At han havnet i Raufoss bokseklubb var ikke tilfeldig.

– Da jeg fikk oppholdstillatelse satte jeg meg ned og søkte opp hvor det beste boksemiljøet i Norge befant seg. Det tok ikke lang tid før jeg så at det var i Raufoss bokseklubb. Derfor ba UDI pent om de kunne finne et sted til meg nær Raufoss. De fant et sted i Gjøvik, forteller søndagens kongepokalvinner.

Da tok det ikke lang tid før han banket på døra til Erik Dahlèn i kjellerlokalene til bokserne på Raufoss.

– Jeg kom til Gjøvik klokken tre den dagen jeg kom til Gjøvik i desember 2016. Klokka fem var jeg på min første trening, sier Kazemi og smiler.

Takknemlig

Resten er en solskinnshistorie. Under mottoet «Det handler ikke om å få noe – det handler om å få til noe» har han skapt seg et godt liv og slått seg helt til den norske boksetoppen.

– Erik og Morten Pettersen tok meg imot med åpne armer. Det var som å få et nytt hjem. Jeg har så mye å takke dem og alle sponsorene mine for, sier han.

I NM-finalen i 63,5 kilosklassen (lett weltervekt) var han helt suveren. Han lot aldri sin motstander få komme til med sine styrker og bokset både teknisk og taktisk strålende.

– Det er min største dag i Norge, sa Kazemi etter å ha blitt klubbens første kongepokalvinner. Camilla Johansen har to kongepokaler i dameklassen.

Stolt trener

I bakgrunnen i bilen på vei til flyplassen på Vigra sang trener Erik Dahlèn «Å ingen banker RBK, å hei, og hei og hå ...". Han var en svært lykkelig trener.

– Sayed er en fantastisk gutt som jobber så hardt. Det er så utrolig fortjent! Dette unner jeg han av hele mitt hjerte. Tenk alt den gutten har vært igjennom. Han har reist gjennom hele Europa alene og slått seg fram på en måte som er helt enestående, sa en glad og lykkelig trener.