Formfull fryd

BLIDE: Kari Halstenshoff (fra venstre), Inge Lise Hessen, Anne Løndalen, Liv Sagen og Torill Bronken sørger for at det alltid er trivelig å komme innom Rubens Kvinner i Elverum. Foto: Privat

BLIDE: Kari Halstenshoff (fra venstre), Inge Lise Hessen, Anne Løndalen, Liv Sagen og Torill Bronken sørger for at det alltid er trivelig å komme innom Rubens Kvinner i Elverum. Foto: Privat

Artikkelen er over 2 år gammel

ØSTLENDINGEN: Hun gråt hver gang hun kom hjem fra en handletur, fordi klærne hun fant ikke passet. Nå feirer Kari Halstenshoff fra Elverum 20 år med sin egen butikk, Rubens Kvinner, der det er helt på sin plass å ha former – og kunne skinne i flotte klær likevel.

DEL

Her om dagen kom det ei dame gledestrålende ut fra prøverommet med klær i for stor størrelse. Det hadde hun aldri opplevd før, smiler Liv Sagen. Hun startet som kunde hos Kari fra dag én, men har jobbet der de siste årene. Ja, nå er hun blitt 71 og trenger strengt tatt ikke jobbe mer, men Rubens Kvinner er for lengst blitt en livsstil og et sted der humøret og latteren bobler – som en klar motpol til handleturene Kari opplevde som ung.

– Jeg kunne få invitasjon til et selskap og glede meg skikkelig, helt til jeg begynte å tenke på hva jeg skulle ha på meg. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg kom gråtende hjem fra en handletur, fordi klærne som fantes i de vanlige butikkene ikke passet til meg, sier Kari Halstenshoff.

– Jeg endte opp med et eller annet å ha på meg, men det var jo aldri snakk om noe som var stilig eller fint! Mor gråt med meg. Sjøl var hun slank og passet inn i det meste, men hun så hvordan flere av oss i familien ikke var helt A4.

– Takket være at hun var flink til å sy, reddet hun meg mang en gang. Men alt rundt det å skulle handle klær ble et ork og noe negativt. Og slik tror jeg det er for mange som er litt større enn gjennomsnittet, sier Kari.

Erfaringene hun kom hjem med, kombinert med ønsket om å kunne finne klær som også hun sjøl skulle kunne føle seg vel i, resulterte i Rubens Kvinner, som Kari åpnet dørene til 15. april 1997, sammen med søsteren Turid.

Navnet på butikken refererer til kunstneren Peter Paul Rubens, som er kjent for sine malerier av frodige damer.

– I butikken vil vi, i likhet med Rubens, hylle de kvinnelige formene, sier Kari.

Turid gikk bort i 2003, men Kari har videreført søstrenes drøm. Og hver dag opplever hun at både de mange trofaste kundene som har vært med siden dag én, og de nye kundene som kommer inn døra, får oppfylt sine drømmer.

– Det er det mest givende av alt! Tenk å få være med på at damer som ikke har kjøpt nye klær på årevis, blomstrer opp og finner antrekk på antrekk med riktig snitt. Kanskje til og med i farger!

– Alle skal kunne stråle, mener Kari. Og nekter å godta at store størrelser er det samme som uformelige telt i marineblått.

Rundt henne i butikken bekreftes da også Karis holdning. Her er det flotte selskapskjoler i pasteller eller blonder i grått. Kule olajakker, topper med glitter og armbånd som faktisk er lange nok. Skulle ermene på den nye jakka bli litt for lange, eller noe annet trenge en liten justering, ja da ordner sydama i huset, Torill Bronken, opp i det.

– Men det grunnleggende er at klærne vi har her er tilpasset damenes former. Det er ikke bare å pøse på med mer stoff for å øke størrelsen, da blir det jo et telt med en gang!

– Nei, du må ta hensyn til at det kanskje trengs mer plass over bysten, samtidig som ermene ikke skal bli noe lengre. Eller at midjen er litt større, uten at buksebeina blir to meter lange av den grunn.

– Vi har faktisk et buksemerke som leveres i tre forskjellige lengder. Da er det mye lettere å tilpasse klærne. For ingen er like. Tenk bare om du og jeg Liv skulle brukt den samme bukselengden, påpeker Kari, før begge bryter ut i latter.

DELER: Anne Løndalen (til høyre) eier nå halvparten av Rubens Kvinner, mens Kari Halstenshoff eier den andre halvparten.

DELER: Anne Løndalen (til høyre) eier nå halvparten av Rubens Kvinner, mens Kari Halstenshoff eier den andre halvparten.

Hun har sett kunder bli så glade at de gråter av lettelse og glede når de ser seg sjøl i speilet. Da gråter Kari med dem.

– Jeg blir jo like glad som dem! Og kjenner godt igjen den følelsen. De første årene jeg hadde butikken, handlet jeg da også masse klær. Mannen i heimen mente nok at det begynte å bli fullt i skapene, men da minnet jeg ham om hvor godt han synes det er å finne store nok sko, siden han har større føtter enn mange. Akkurat slik er det når vi som ellers kommer til kort hos de vanlige kjedebutikkene endelig finner noe sprekt som passer, ler hun.

Det går i døra. Anne Løndalen spretter opp for å hjelpe en ny kunde. Hun har lang fartstid hos Rubens Kvinner, og er nå tilbake i butikken etter en liten periode utenfor huset. Nå er hun også inne på eiersiden på halve butikken, slik at a «mor sjøl» kan trappe ned litt. Men å gi seg helt? Det kommer ikke på tale for Kari.

– For å få Kari til å gi seg, må vi nok skru hjula av rullatoren hennes, ler Anne.

Mens damen tar seg en tur inn i det romslige prøverommet med både ett og to plagg under armen, tilbys det mannlige følget en kaffekopp, en god stol og en avis å lese i.

Folk kommer da også gjerne langvegsfra for å handle hos damene. For sjøl om tilbudet av klær generelt har økt de siste årene, hjelper det ikke for dem som hører til i den største kategorien at størrelsen på kjedeklærne bare har krympet.

– Myten er gjerne at klærne blir kjedelige i takt med at størrelsen øker. Men slik er det absolutt ikke. Hvis folk tar turen innom oss, får de se at det finnes trendplagg i alle størrelser også!

– Ja, vet du hva, bryter Liv inn. Det artigste jeg vet er når små damer og utbryter at det er så dumt at vi ikke har mindre størrelser, fordi vi har så mye fint!

– Åh, det er så leit når folk ikke tør å komme ut av skallet sitt. Og tilsvarende deilig når du ser at folk går ut igjen litt rakere i ryggen.

– «Klær skaper folk», heter det. Og det er faktisk riktig. Føler du deg vel, gjør det mye med sjølfølelsen, sier Kari, før hun trekker på seg sin nye, rosa vindjakke og er klar for å gå ut i byen og virkelig synes.

GOD KONTAKT: Elin Woldmo fra Elverum har vært kunde ved Rubens Kvinner i 20 år.
Bildetekst

GOD KONTAKT: Elin Woldmo fra Elverum har vært kunde ved Rubens Kvinner i 20 år. Bildetekst

Artikkeltags