Gå til sidens hovedinnhold

Kjølige luftmasser på vei mot Sør-Norge: – Vurderer farevarsel

Artikkelen er over 1 år gammel

Meteorologisk institutt varsler at lave temperaturer kan gi snø enkelte steder. Det påvirker også Sør-Norge, både på godt og vondt.

(Nettavisen): – Vi er inne i en situasjon med lavtrykkspreget vær her i landet. Når det lavtrykket har passert nordøstover, i løpet av onsdag morgen, kommer det en kort periode med kjølige luftmasser fra nordvest og ned til hele landet og spesielt fjellområdene, forteller vakthavende ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga, til Nettavisen.

Han forteller at det kommer til å bli såpass kjølig at man får ganske lave temperaturer i fjellene, noe som igjen fører til en overgangssone mellom snø og regn.

– Det er en del bygevære som kommer med dette lavtrykket, og dermed kan vi få snø helt ned til 1000 meters høyde natt til torsdag. Det gjelder spesielt de vestlige og nordvestlige fjellområdene, slik som Strynefjellet og Sognefjellet, sier Haga og legger til at det fortsatt er usikkert på om snøen vil legge seg på veiene eller bare blir i terrenget rundt.

Vurderer farevarsel

Usikkerhetene rundt snømengden gjør at Meteorologisk institutt vurderer å sende ut et farevarsel.

– Vi må se på utviklingene i morgen, da det fort kan bli vanskelige kjøreforhold for dem som skal bevege seg over fjellene, advarer Haga.

Han poengterer at selv om man nå har fine temperaturer i lavlandsstrøkene, og hadde fint vær i starten av september, beveger man seg over mot en ny sesong.

– Vi er nå inne i høsten, og lavtrykksaktivitetene begynner å bli kraftigere. Sånn sett er det ikke noe uvanlig at man begynner å se snø inne i fjellområdene.

De kjølige luftmassene fører også med seg et dropp i gradene for Østlandet, som tirsdag og onsdag lukter på sommerlige temperaturer over 20 grader.

– Det blir nok en del lavere temperaturer forbigående nå torsdag, fredag og inn mot helgen. Ordentlig kjølig blir det ikke, men vi er noen knepp nedover i lavlandet – rundt 14–15 grader, sier Haga.

Gode nyheter

Områdene Østafjells slipper riktig nok stadig unna uværet som har herjet på Vestlandet. Allerede neste uke kan også de høye temperaturene være tilbake for Sørøst-Norge.

– Det kan se mer lovende ut neste uke. Da får vi litt mildere luftmasser, og gradestokken kan fort krype oppover til 20 grader igjen og sommerlige tendenser, sier Haga.

Like bra ser det ikke ut for Vestlandet, som fortsatt må tåle en del nedbør som følge av lavtrykkene fra Atlanterhavet. Foreløpig ser det i hvert fall ikke ut til å bygge opp til storm med det første.

– Men det er klart Østlandet slipper billigst unna. Det blir desidert mest nedbør fra Rogaland, via Trøndelag og Midt-Norge, og opp til Troms. Det er hovedtema for den neste uka, sier han.

Kommentarer til denne saken