Før fristen for å søke videregående skole går ut 1. mars, har jeg et ønske om at alle 10. klassinger og foreldre tenker seg godt om. Noen valg gir større muligheter enn andre og yrkesfag kan sikre deg gullbilletten til arbeidslivet.

Hver dag møter vi fagarbeidere i ulike situasjoner. Alle er de en viktig brikke i det store puslespillet samfunnet vårt er. Feiere redder liv når de sjekker om røykvarslere er på plass og om ovnen er forsvarlig montert. Murerne sørger for ildsteder og varme flisgulv, de er designere med sement og murskje som verktøy.

De som velger å bli rørleggere får karrierer som garantert ikke bare består av nye bad og lekre kjøkken men når vannet er frosset, vasken er tett eller varmtvannstanken ikke virker blir de mottatt som konger. Tømrere og snekkere skal bygge hus og hytter der små og store liv skal leves, og de tar vare på historien vår.

Frisører tar del i våre største øyeblikk, pynter bruder og brudgommer, klipper korketrekkere for første gang og får oss helt vanlige folk til å føle oss vakre. Anleggsgartnere gjør omgivelsene våre funksjonelle og bidrar til trivsel og aktivitet. De med gul jakke er viktige, som anleggsmaskinførere. De bygger trygge veier, bidrar til det grønne skiftet med utslippsfrie byggeplasser og sørger for at hver og en av oss får trygg infrastruktur. Dessuten er de noen av barnas viktige forbilder!

Uten renholdsoperatørene stopper Norge. Uten dem blir ingen operert, vi får ikke handlet mat, skolene og barnehagene må stenge og hele samfunnet stopper opp. Så er det våre kjære yrkessjåfører, uten dem ingen varer i butikken, ingen industri og ingen kollektivtrafikk.

Dataelektronikere og telekommunikasjonsmontører sikrer oss kontakt med omverdenen men de er også viktige for at hjertekirurgen kan gjennomføre en operasjon og for at vi kan følge med på hva som skjer i verden. Uten elektrikerne blir det mørkt og de sørger for at vannkraft blir til strøm.

Aktivitørene sørger hver dag for bedre og mer aktive liv uavhengig av alder og funksjonsevne. Ambulansearbeiderne har et tøft men utrolig viktig yrke. Mange av oss vil for alltid huske ansiktene og hendene deres når de ga oss omsorg og trygghet når vi trengte det som mest.

Familiens helter, barne- og ungdomsarbeiderne som vi foreldre overlater det kjæreste vi har til og som er barnas forbilder. Helsefagarbeiderne tar vare på oss når vi er syke og sårbare. De har en tøff og krevende jobb, er etterspurt over hele landet og har mange mulige veier videre i yrkeslivet. Så må vi også huske portørene som fører oss trygt fram på sykehus og institusjon.

Skogsarbeiderne skal være med på å utvikle skogen og skogsindustrien til en enda viktigere del av det grønne skiftet i årene som kommer. Det er et viktig oppdrag og en stor mulighet for Norge og verden.

Som kokk kan du reise verden rundt og trylle fram matopplevelser ingen glemmer eller du kan jobbe omtrent der du vil her til lands, for det er ledige jobber og bransjen trenger deg. Kokker er viktige og gode ambassadører for norsk landbruk og matkultur. Servitører gjør livet vårt bedre, yter god service og gjør et måltid til en fest og en opplevelse for livet. Det er et flott og stolt yrke.

Det er mange andre fagarbeidere som fortjener hederlig omtale. Du kan velge i mer enn 160 yrkesfag og det gir massevis av muligheter. Samfunnet endrer seg hele tiden og det går raskt. Fagarbeiderne skal være med å utvikle morgendagens løsninger, skape morgendagens jobber og industrieventyr, løse hverdagsproblemene våre på bedre måter og ta vare på medmennesker i alle livets situasjoner.

Så kjære 10. klassing med foreldre – gi yrkesfag en sjanse, det gir uendelig mange muligheter, flotte jobber og sikker framtid.