Årets utstilling: – Dette blir wow!

Maman: Denne edderkoppen står utenfor Guggenheimmuseet i Bilbao.

Maman: Denne edderkoppen står utenfor Guggenheimmuseet i Bilbao. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Franske Louise Bourgeois er årets utstiller på Kistefoss. Hun er ofte omtalt som «Edderkoppkvinnen», og regnes for å være grunnleggeren av Confessional art.

DEL

– Jeg tror dette blir wow! Bourgeois er spennende og utfordrer betrakteren litt. Hun har jo et litt annet syn på bildebruk enn det andre har, sier utstillingskoordinator Hege Elisabeth Johnsen på Kistefos-museet.

Representativt

Johnsen kan fortelle at utstillingen vil vise litt forskjellig, og at det vil være godt representerende for Bourgeois som kunstner.

Fransk-amerikanske Louise Joséphine Bourgeois (1911–2010) regnes dessuten for å være en av det 20. århundrets mest markante og innflytelsesrike internasjonale kunstnere.

Gjenvekst og frodighet: «Topiary» fra 2005. 
Foto: Christopher Burke 2017

Gjenvekst og frodighet: «Topiary» fra 2005. Foto: Christopher Burke 2017

Hun er kanskje mest kjent for sine edderkopplignende skulpturer hun kaller «Maman» (mamma) som man finner ved flere kjente landemerker og i store byer.

Markante verk

I Norge har hun også flere utendørsverk, blant annet «Heksemonumentet i Vardø» (til minne om hekseprosessene der 91 mennesker ble brent på bålet), «Eyes» som står i Tjuvholmen skulpturpark i Oslo, og «The couple» i Ekebergparken.

Utstillingen på Kistefoss den kommende sesongen vil gi betrakteren et eksepsjonelt innblikk i hennes livslange møte med menneskenes prosesser gjennom livet.

Kistefos Museum sesongåpning 2015. Utstillingskoordinator Hege Elisabeth Johnsen foran et bilde av et bandmedlem i "The Who" - som tar verdens første selfie..?

Kistefos Museum sesongåpning 2015. Utstillingskoordinator Hege Elisabeth Johnsen foran et bilde av et bandmedlem i "The Who" - som tar verdens første selfie..? Foto:

Menneskelig natur

Utstillingen «Human Nature: Doing, Undoing and Redoing» forteller om den reisen vi alle må gjennomgå når våre liv forandres og på forskjellige vis rives fra hverandre – og hvordan vi deretter vokser sammen igjen. Akkurat som naturens rytme, hvor forfall og amputasjon fører til gjenvekst og frodighet, kan vi lese om utstillingen på Kistefos-museets nettsider.

For Kistefos only

Utstillingen «Human Nature: Doing, Undoing and Redoing» inneholder dessuten verker av Bourgeois som aldri tidligere er blitt vist i skandinavisk sammenheng.

– Vi samarbeider med Louise Bourgeois Studio i USA og har fått tilgang til litt andre verk. Det er veldig spennende, utstillingen er laget spesielt til oss, sier Johnsen.

– Får vi møte noen edderkopper da?

– Det vil jeg ikke bekrefte, sier Johnsen med en liten latter.

Årets utstilling er kuratert av Luise Faurschou, og åpner 21. mai.

Utstillingen varer fram til 8. oktober i år.

Maman: Denne edderkoppen står utenfor Guggenheimmuseet i Bilbao.

Maman: Denne edderkoppen står utenfor Guggenheimmuseet i Bilbao. Foto:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags