Anne-Elisabeth er ikke sett i live på ti uker: Slik jobber politiet

BORTFØRT: Anne-Elisabth Falkevik Hagen (68) ble ifølge politiet bortført fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober 2018.

BORTFØRT: Anne-Elisabth Falkevik Hagen (68) ble ifølge politiet bortført fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober 2018. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet er på desperat jakt etter nye tips etter at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) skal ha blitt bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog. Etter at de i lang tid har drevet en omfattende og hemmelig etterforskning, har politiet nå valgt å gå ut med informasjon om kidnappingen.

DEL

(Hadeland) Avgjørelsen om å gå offentlig ut med informasjon om bortføringssaken ble etter nøye vurderinger tatt av etterforskningsledelsen tirsdag kveld.

– Når vi nå velger en offentliggjøring så skyldes det at vi har behov mer informasjon i saken. Vi håper vi med det kan få verdifull informasjon som kan bringe oss videre i saken, opplyser etterforskningsleder Tommy Brøske, leder for felles enhet for etterforskning og etteretning i Øst politidistrikt.  

Han gir samtidig uttrykk for at politiet erkjenner at de ved å holde etterforskningen skjult over en lengre periode, kan ha gått glipp av sentrale tips og spor i saken.

BAKGRUNN: Anne-Elisabeth fra Gran kidnappet fra sitt eget hjem – kidnapperne ber om løsepenger i kryptovaluta

SAVNET: 68 år gamle Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.

SAVNET: 68 år gamle Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Foto:

– Vi er nå på et sted i etterforskningen hvor vi er avhengig av å få inn flere og nye opplysninger. De mulige konsekvensene har selvsagt vært et tema rundt denne beslutningen. Vi er avhengig av tips. Vårt hovedmål er å gjenforene fornærmede med sin familie, opplyste Brøske på pressekonferansen på politihuset i Lillestrøm onsdag formiddag.

Han appellerte spesielt til at folk som befant seg i området rundt familiens hus på bortføringsdagen, eller i dagene forut, melder seg for politiet. Også mulige videoer fra dashbordkameraer i biler, eller mobiltelefoner, i rundt det aktuelle tidspunktet er av stor interesse for politiet.

Anbefalt å ikke betale

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68), kona til finansmannen og milliardæren Tom Hagen, ble – som Romerikes Blad omtalte onsdag morgen – bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog om morgenen eller formiddagen onsdag 31. oktober 2018.

– Jeg kan bekrefte at vi ved flere anledninger har vært inne i boligen og gjennomført tekniske undersøkelser, svarer Tommy Brøske på spørsmål fra Romerikes Blad.

Ifølge politiet tyder tekniske undersøkelser i Hagens hjem i Sloraveien på Fjellhamar på at 68-åringen ble bortført fra hjemmet. Politiet ønsker ikke å kommentere om hun var alene da hun ble tatt, eller om det er tegn etter kamp i huset.

Det er imidlertid på det rene at det er fremsatt krav om løsepenger i form av kryptovaluta. Ifølge politiet skal gjerningspersonene ha kommet med alvorlige trusler om kravet om løsepenger ikke innfris.

Ifølge VG skal kravet være på ni millioner euro – noe som tilsvarer rundt 85 millioner kroner. Løsepengekravet er ifølge avisen stilt i kryptovalutaen Monero. Dette har politiet ikke bekreftet.

Politiet har på sin side anbefalt familien om ikke å imøtekomme kravet fra personene som står bak bortføringen.

– Familien er til syvende og sist de som må vurdere eventuell betaling av løsepenger. Vi kan bidra med informasjon om konsekvenser av slikt fra andre saker med samme tema, forteller politiinspektør Brøske.

Under pressekonferansen onsdag fortalte Brøske at det har vært svært begrenset kommunikasjon med motparten. Han ville ikke si hvem som har kommunisert med motparten, eller konkret på hvilken måte det har skjedd. Alt han vil si er at det har skjedd på en digital plattform.

Hovedhypotese: Bortføring

Politiet ønsker ikke å kommentere når de ble kjent med bortføringen av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Men opplyser at det ikke er gitt livstegn siden den angivelige bortføringen 31. oktober i fjor. De har heller ingen holdepunkter for at Hagen ikke lenger er i live.

Når politiet nå velger å offentliggjøre informasjon om hendelsen, er det fordi de er avhengige av tips i saken. Det er blant annet satt opp en politipost i Sloraveien hvor folk lett kan ta kontakt med politiet.

Politiinspektør Tommy Brøske opplyser til Romerikes Blad det i tiden framover vil bli gjennomført en rekke etterforskningsskritt som samsvarer med det som gjøres i andre alvorlige kriminalsaker.

– Vår hovedhypotese er at fornærmede er bortført, vi etterforsker saken bredt og har nå bestemt oss for å gå ut med dette for å få inn tips i saken.

– Vil det bli gjennomført søk etter Anne- Elisabeth Hagen i nærområdet?

– Som sagt så er vår hovedhypotese at hun er bortført. Aktive søk i området vil derfor ikke være av høy prioritet, sier Brøske til Romerikes Blad.

Vurderer sikkerheten til andre familier

Romerikes Blad er kjent med at politiet innledningsvis etterforsket Anne-Elisabeth Falkevik Hagens nærmeste familie grundig. Politiets etterforskning peker imidlertid foreløpig på at 68-åringen er tatt av utenforstående og at det levner liten tvil om at det er en svært alvorlig kidnappingssak de har med å gjøre. De mener både kravet om løsepenger og truslene om at politiinvolvering vil kunne få alvorlige konsekvenser for 68-åringen er høyst reelle.

Politiinspektør Tommy Brøske opplyser at politiet ikke har informasjon om hvor Falkevik Hagen befinner seg, eller om hun har blitt flyttet rundt. Politiet utelukker heller ikke at hun kan befinne seg utenland.

Derfor er det også igangsatt et stort internasjonalt aparat, blant annet bestående av Interpol og Europol.

Brøske informerer også at det er flere aspekter ved saken som tyder på at motbarten er profesjonell. Også andre politidistrikt i Norge er varslet om saken, blant annet i den hensikt å anmode dem om å vurdere forholdsregler i forhold til ander velstående familier.

SMS/MMS: hltips til 2005 EPOST: tips@hadeland.no TLF: 61 31 31 32

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken