Den skadeplagede 28-åringen er på full fart tilbake etter marerittåret på sidelinjen.

– Det har gått mer i minus enn pluss, så ærlig skal jeg være. Men jeg lider ingen nød foreløpig. Jeg lever på pengene jeg vant for to år siden. Det er det jeg tærer på nå, sier Gangnes til NTB.

Kolbukameratene-hopperen var Norges beste hopper i 2015/16-sesongen. Nesten 1,5 millioner kroner i premiepenger fant veien til totningens konto.

– Hadde jeg ikke hatt den sesongen, tror jeg ikke det hadde vært mulig å fortsette i bakken, innrømmer Gangnes.

Han har trent seg opp igjen etter sin tredje alvorlige kneskade. Nå handler alt om OL-tur til Sør-Korea i februar. Innimellom stepper han inn og tar vakter i en sportsbutikk i Lillehammer.

– Jeg har ikke vært usikker på økonomien, for jeg har hatt en bra buffer. Men jeg vet at de pengene tar slutt før eller siden. Jeg er nødt til å hoppe hopprenn og få penger inn igjen, ikke bare ut, sier Gangnes.

Flåser ikke

Han har vært fortvilet og nedstemt i de ni månedene han ikke fikk lov til å hoppe på ski, men trøsteshopping er det ikke blitt.

– Jeg prøver å spare når jeg kan. Jeg flåser ikke rundt med penger, men vil jeg unne meg noe, gjør jeg det. Må jeg spare, gjør jeg det, forteller den sindige hopperen.

– Vil pengejaget legge ekstra press på deg når du er tilbake i verdenscupen?

– Egentlig ikke. Jeg har aldri drevet med dette på grunn av pengene. Hadde jeg gjort dette for pengenes skyld, hadde jeg sluttet for lenge siden. Da hadde jeg heller blitt fotballspiller. Så enkelt er det, sier Gangnes.

Da Sotsji-OL glapp, satte Gangnes seg en fireårig plan. Alt handlet om å bli med i Pyeongchang. Sist sommer kunne den drømmen blitt knust i Stams.

– Jeg er usikker på om jeg hadde orket å kjempe meg tilbake uten OL og skiflygings-VM. Det er to godbiter som henger høyt. Hadde det vært vanlig VM denne sesongen… Jeg vet ikke, sier Gangnes ærlig.

Uten OL hadde trolig karrieren vært over i fjor.

Avviser frykt

– Legger du opp dersom du tar OL-medalje?

– Nei, snarere tvert imot. Da er vi i gang igjen, svarer 28-åringen.

– Du har lenge igjen til Noriaki Kasai (45 år)?

– Vi får holde på så lenge helsa holder. Jeg har prøvd å ødelegge meg nok som det er jeg. Jeg gir meg ikke før det er grunn til å gi seg, sier den skadeforfulgte utøveren.

Han orket ikke å bli med hopperne på den årlige treningsleiren i Stams.

– Den sitter ganske godt i den episoden fra i fjor. Bakken ligner ingen av arenaene i verdenscupen heller, så da var det greit å stå over.

– Er det frykten som stopper deg?

– Nei, det ligger ingen frykt i topplokket, men jeg prøver å ta hensyn og være på den sikre siden hele veien. Hadde jeg vært redd for at noe skulle ryke, hadde jeg ikke giddet å hoppe igjen. Jeg stoler på kneet, men har ikke testet det 100 prosent ved å hoppe helt ned i «dar'n», sier Gangnes. (NTB)