Gå til sidens hovedinnhold

Keiserens nye klær og utskiftning av kloakkanlegg i Skansen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den eldre generasjon har sikkert hørt eventyret om Keiseren som ville ha sydd seg nye klær. Fritt gjenfortalt lød det omtrent slik: Keiseren bestilte nye klær og skredderne vevde og sydde, uten tråd og uten synlig tøy. Keiseren betalte og alle skrøt av de flotte klærne. Men så var det opptog i byen og tjenerne hjalp han med påkledningen. Ute i gatene fikk noen barn se keiseren og de ropte: Keiseren er naken! Han er uten klær! Da skjønte keiseren at han var blitt lurt.

I vårt område av kommunen har vi fått pålegg om å skifte ut alle eksisterende kloakkanlegg som er over 20 år, uansett om det sees forurensing eller ikke. I vårt tilfelle fungerer de gamle kummene perfekt, (ifølge de som tømmer), og ved jordprøver sees ingen forurensing.

Men hver husstand må betale: Først for prosjektering til den entreprenøren som skal gjøre jobben, 12.000 kroner + moms, så til Gjøvik kommune som skal (i vårt tilfelle) ha 7550 kroner for å gi oss gyldig utslipptillatelse, men selve jobben med graving og nye kummer gjenstår. Fullført kommer vel dette opp i beløp på over 150.000 kroner.

Hva har dette med Keiserens nye klær å gjøre? Keiseren var godtroende og trodde han fikk valuta for pengene han hadde betalt til de utro skredderne. Hva med oss? Tror vi at vi får noe igjen for alle pengene vi må ut med? Neppe - bare dårligere økonomi.

En innbygger i Skansen hevdet for noen uker siden at han kunne jo bare hugge litt i skogen sin og så var regninga betalt. Svært få har det slik. Er dette noe en bare blindt må finne seg i, uten å kunne protestere til et eller annet vesen?

For vår del går utslippene, etter å ha vært innom to kummer og div spredegrøfter på jordet, nedover bakkene, gjennom jord, grus og myr, før de etterhvert treffer en bekk som tilslutt ender i Kongelstadelva. Hvor mye forurensing er det igjen da mon tro?

Og hva med vår kjære kommune som bare beklager at stor mengder kloakk gikk rett i Mjøsa?

Kommentarer til denne saken